Index Vakbarát Hírportál

Lehamuzott az erkélyről, 900 ezret fizethet

2013. augusztus 13., kedd 09:58

Összesen 3000 eurójába (900 ezer forintba) kerülhet egy bajor nőnek, hogy rendszeresen lakása erkélyén dohányzott, a hamut és a csikkeket pedig egyszerűen a mélybe szórta. Legalább harmincszor végződött így a rágyújtás, és minden egyes alkalom után száz euró (30 ezer forint) megfizetésére kötelezte a müncheni bíróság. Az ítéletet hétfőn hozták nyilvánosságra.

Az eldobott cigarettavég beárazásának előzménye egy korábbi ítélet volt, mivel az alsó lakó egyszer már panaszt tett a csikkdobálás miatt.  A két fél 2011 szeptemberében a bíróság előtt abban állapodott meg, hogy a felső lakó soha többé nem szórhatja le a szemetét az erkélyről. Amennyiben mégis megteszi, 100 eurót köteles fizetni alkalmanként. Már egy hónappal később szószegésről panaszkodott az alsó lakó, és 2012 augusztusáig ezt még 56 esetben tapasztalta, így 5700 eurót (1 700 000 forintot) követelt felső szomszédjától.

Tanúk meghallgatása után a bíróság 30 esetben találta vétkesnek az alperest. Nem arról volt szó, hogy a hamu pont az alsó szomszéd erkélyére hullott. A megállapodás szerint egyáltalán nem volt szabad az erkélyről szemetet dobálni. Az ítélet nem jogerős.

Németországban nem ez az első dohányzós per. A brandenburgi Premnitzben is harc folyik két házaspár között, mivel a felső lakókat zavarja a felszálló cigarettafüst. Ítélet szeptemberben várható. Düsseldorfban pedig dohányfüst miatt, azonnali hatállyal tettek ki egy lakót az albérletéből. A bíróság megállapította, hogy kitehető az albérlő, ha lépcsőházi cigarettázása az "elvárhatónál nagyobb mértékben jár egészségkárosító szagterheléssel".

Rovatok