Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a cseh Rusnok-kormány

2013. augusztus 13., kedd 16:05

Jirí Rusnok cseh kormányfő kedden a várakozásoknak megfelelően benyújtotta kormánya lemondását Milos Zeman köztársasági elnöknek. A szakértői kormány egy hónapja került hatalomra, ám a múlt héten nem kapott bizalmat a parlamentben. Ekkor az is kiderült azonban, hogy a jobboldali koalíciós pártoknak nincs többségük a képviselőházban.

A kormány lemondását a miniszterelnök szóvivője jelentette be.

A Rusnok vezette szakértői kabinet ügyvivőként a helyén marad az új választásokig, illetve a választás eredményeként megalakuló kormány hivatalba lépéséig.

Az előre hozott választásokat várhatóan októberben rendezik, az új voksolás feltétele, hogy a képviselőház feloszlassa magát, és ezt Zeman aláírásával is szentesítse. Az alsóház feloszlatásáról szóló szavazásra várhatóan augusztus 20-án kerül sor.

A képviselőház önfeloszlatásához háromötödös többségre van szükség, azaz a 200 képviselő közül minimum 120-nak kell igent mondania rá. Amennyiben a parlament megszavazza a szükséges határozatot, az államfőnek fel kell oszlatnia az alsóházat és új választást kell kiírnia, amelyet 60 napon belül kell megtartani. Az összességében több mint 120 mandátummal rendelkező szociáldemokraták, kommunisták és a TOP 09 párt a múlt heti bizalmi szavazás után késznek mutatkozott arra, hogy hozzájáruljon az új voksolás megtartásához.

Olyan hangok is hallatszanak azonban, amelyek arról tanúskodnak, hogy nincs kitörő lelkesedés az előre hozott választásokkal kapcsolatban. A cseh sajtó szerint ennek számos párt nehéz anyagi helyzete az oka, illetve számos honatya nem szívesen válna meg mandátumától, s a vele járó busás javadalmazástól.

Egy közelmúltban közzétett felmérés szerint a csehek több mint hetven százaléka a képviselőház feloszlatását és előre hozott választást szeretne.

Csehországban azután alakult ki belpolitikai válság, hogy Petr Necas miniszterelnök júniusban korrupciós botrányok miatt lemondásra kényszerült.

Rovatok