Index Vakbarát Hírportál

Ponta szerint ostobaság volt rendreutasítani Magyarországot

2013. augusztus 14., szerda 10:04

Victor Ponta román miniszterelnök szerint ostobaság volt Traian Basescu részéről, hogy hétfőn rendreutasította Magyarországot. Szerinte az államfő ezzel egy "szélsőséges politikus" szintjére ereszkedett le.

A szabadságáról visszatért szociáldemokrata Ponta a pártjához közel álló Romania TV kedd esti beszélgetős műsorában számos aktuálpolitikai ügyben támadta a jobboldali államfőt. A magyarországi jobboldali politikusokkal szembeni fellépését a következő szavakkal kommentálta. „Azzal próbál etetni minket, hogy Orbán Viktorral veszekszik? Hiszen barátok! Tőkés László és az ő szélsőséges pártja is Basescu politikai kreációi, amelyekkel a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) próbálta zsarolni.”

A műsorvezető megkérdezte Pontát, mit szól Basescu azon kijelentéséhez, miszerint Románia vezető szerepet vállal Budapest rendreutasításában. "Azt kellene mondanom: Elnök úr, sok sikert! Hiszen mindenki tudja, hogy ez egy ostobaság!"   vélekedett a román miniszterelnök.

Ponta felhívta a figyelmet arra, hogy a kétoldalú vitás ügyekben a magyar kormány nem a miniszterelnök szintjén szólal meg.  „Megjelenik egy-egy államtitkár, amire mi is egy külügyi államtitkár szintjén válaszolunk. Mond valamit egy-egy miniszter: előáll Titus Corlatean (román külügyminiszter). Basescu elnök úr viszont egy magyar szélsőséges, Vona Gábor alávaló szintjére ereszkedett, aki most a kezét dörzsöli a boldogságtól, hiszen számára ez a botrány aranyat ér a jövő évi választásokon” jelentette ki Victor Ponta.

  A magyar–román kapcsolatoknak egyébként csak néhány percet szenteltek a kétórás műsorban. A román miniszterelnök nem tért ki arra, miért kellene rendreutasítani Magyarországot, csak azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László európai parlamenti képviselő Traian Basescu „barátai”. Hozzátette: a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) EP-képviselői „bocsánatot kérhetnének” a románoktól, amiért támogatták Tőkés László EP-alelnökké választását.

A román államfő hétfőn azt mondta: Románia vezető szerepet fog vállalni „Budapest rendreutasításában”, mert Magyarország az „instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben. Basescu egy   székelyföldi fórumon kijelentette: a „magyar politikai elit” részvételével lezajlott székelyföldi rendezvények túllépték az illendőség határát, és ez többé nem ismétlődhet meg.

A bukaresti sajtó szerint a román államfő állásfoglalása a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek szól, időzítését azonban Vona Gábor szombati székelyföldi beszédével hozták összefüggésbe. A Jobbik elnöke a romániai magyarok helyzetéről úgy vélekedett: a magyar érdeket akár konfliktus árán is képviselni kell.

Rovatok