Index Vakbarát Hírportál

Túszdráma Louisianában

2013. augusztus 14., szerda 14:03

Túszaira lőtt egy férfi az egyesült államokbeli Louisiana állam egy bankjában, amikor a rendőrség taktikai beavatkozó egységei (SWAT) megrohamozták az épületet, és lelőtték a túszejtőt. Az egyik túsz később belehalt sérülésébe.

Albert Paxton, a louisianai rendőrség szóvivője elmondta: a speciális egységek közel tizenkét óra tárgyalás után, helyi idő szerint szerda hajnalban rohamozták meg a louisianai St. Joseph nevű, 1200 lelkes kisváros banképületét, mivel ekkor a bankrabló a túszok  - akik közül korábban már egyet elengedett – megölésével fenyegetőzött.

A jemeni szülőktől származó, de kaliforniai születésű, húszéves Fuaed Abdo Ahmed a rohamra mindkét túszára rálőtt, erre a rendőrök is azonnal tüzet nyitottak, a túszejtő a helyszínen meghalt, az egyik meglőtt túsz pedig a kórházban vesztette életét. A fiatal férfi pisztolyt használt, de a rendőrök egy puskát, sőt, különböző kínzóeszközöket is találtak nála.

Ahmedet ismerték St. Josephben, hiszen szüleinek kisboltja van a louisianai kisvárosban. A fiú súlyos paranoid skizofréniában szenvedett, hangokat hallott, amit a fejébe helyezett „készülék”-nek tulajdonított.

A rendőrök szerint nem a bankot akarta kirabolni, hanem túszokat akart ejteni. Erre többek között abból következtetnek, hogy Ahmed otthonában túsztárgyalásokról szóló könyveket találtak. "Dühös volt az emberekre, akik szerinte gonoszak voltak vele" – jellemezte őt Mike Edmonson rendőrkapitány, aki szerint semmi jel nem mutat arra, hogy a túszejtő és túszai között korábban bármilyen kapcsolat lett volna.

Rovatok