Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapot Egyiptomban

2013. augusztus 14., szerda 09:27 | tíz éve frissítve

Többszáz ember meghalt, sokan megsebesültek szerdán az egyiptomi fővárosban, ahogy napközben a rendőrség felszámolta a tüntetők két sátortáborát. Több vidéki városában is véres összecsapások robbantak ki. A mészárlás miatt lemondott Egyiptom liberális alelnöke, Mohamed el-Baradej.

Este fél kilenckor bejelentette az egyiptomi rendőrség, hogy felszámolták az iszlamista tüntetők két sátortáborát, ahol ezelőtt hetekig volt ülősztrájk. A BBC-n és a New York Times-on a cikkek továbbra is az "Erőszak Egyiptomban" címmel futnak.

Az egésznapos összecsapásban rengetegen meghaltak: a hatóságok sokáig 149 ember halálát ismerték el, aztán ezt estére 278-ra emelték, akik közül 43 rendőr. A Muzulmán Testvériség szerint viszont akár 2000 áldozat is lehet. Az összecsapásokban életét vesztette a Sky News egyik operatőre, a Muzulmán Testvériség egyik vezetőjének 17 éves lányát pedig hátbalőtték, a szervezet több fontos tagját letartóztatták. A belügyminisztérium tagadta, hogy bárki is azért vesztette volna életét, mert éles lőszert vetettek be.

Az ideiglenes egyiptomi kormány délután négy órától egy hónapra szükségállapotot hirdetett ki az országban, este héttől reggel hatig pedig kijárási tilalmat is bevezettek több városban, köztük Kairóban.

Délután hat órakor távozott a kormányból az alelnök, Mohamed el-Baradej. A Nobel-békedíjas politikus levelében azt írja, nem tud felelősséget vállalni olyan döntésekért, amelyekkel nem ért egyet, és melyek következményeitől személyesen is tart. "Egyetlen csepp vér kiontásáért sem tudnám elviselni, hogy felelős legyek". Baradej szerint az egyiptomi politikai válság békésen is megoldható lett volna.

Egyiptomban az elnök vezeti a kormányt , amelyben liberális fékként vett részt a most lemondott el-Baradej is. A mostani egyiptomi kormányt a hadsereg segítette hatalomra, még július elején. Akkor a hadsereg főparancsnoka megbuktatta az ország első demokratikusan választott, iszlamista kormányát, és a helyére új, szekuláris vezetést nevezett ki. Azóta a kormány és a hadsereg egymás szövetségesei. Baradej eddig a kormányon belül dolgozott azért, hogy a rendőrök ne bántsák a tüntetőket.

A New York Times a mai eseményeket úgy értékeli, azok nyilvánvalóan azt jelzik, hogy Egyiptomban a kormányon belüli liberális ellenállás felaprózódott, és visszatér a régi rendőrállam, amely a 2011-es forradalom előtt a katonasággal karöltve három évtizeden át irányította az országot.

Fél kilenc körül sajtótájékoztatót tartott Hádzim el-Beblávi miniszterelnök, aki szerint a rendőrség visszafogott volt. Egyúttal azt is megígérte, hogy 2014-ben választásokat tartanak majd. John Kerry amerikai külügyminiszter elítélte az erőszakot, és arra szólította fel az egyiptomi kormányt, oldják fel a szükségállapotot.

A kormányfő csütörtök hajnalban közzétett televíziós beszédében azt mondta: kormányának nem volt más választása, azt azonban elismerte, hogy a Murszi-hívek táborainak felszámolásával kapcsolatos döntés nem volt könnyű. Hádzim el-Beblávi szerint az elrendelt szükségállapot csak addig marad hatályban, amíg az feltétlenül szükséges és folytatják a demokratikus, polgári állam létrehozását.   

Buldózerekkel indultak meg

A rendfenntartó erők reggel lezárták a tiltakozók által elfoglalt két térhez vezető utcákat, és könnygázgránátokat lőttek a tüntetők közé. A BBC tudósítója szerint egy ideig lehetetlen volt gázmaszk nélkül lélegezni. A CNN szerint Molotov-koktélokat is bevetettek, a hatóság közleménye viszont ezt cáfolta. A BBC tudósítója legalább két órán át hallotta, ahogy éles lőszerrel lőnek a helyszínen.

Sokan még az akció előtt elhagyták a sátortábort, mások viszont a bejáratnál emelt barikádokon állva vissza akarták verni a rendőröket. A CNN felvételei szerint buldózereket is bevetettek, de sok tüntető még ekkor sem próbált elmenekülni a helyszínről. Ők azt kiabálták, hogy felkészültek a halálra. Sokan köveket dobáltak, és autógumikat gyújtottak fel.

A szemtanú a SkyNewsnak azt mondta, géppuskákat, mesterlövészeket, AK-47-es és M16-os puskákat vetettek be a biztonsági erők. Állítása szerint a háztetőkön lapuló orvlövészek azt is megakadályozták, hogy a sebesültek a táborban felállított kórházba menekülhessenek. Szemtanúk a CNN-nek azt állították, hogy a szerdai véresebb összecsapás volt, mint bármelyik az elmúlt hat hétben.

A kormány szerint meghalt két rendőr, kilenc pedig megsérült az összecsapásokban. A hatóságok állítják, egy olyan légifelvételt is készítettek, amelyen látszik, hogy a táborlakók lőnek rájuk. A Sky News szemtanúja szerint viszont a civileknél nem volt fegyver, ráadásul sok volt köztük a nő és a gyerek. Az NBC szerint kétszáz embert tartóztattak le.

A Nílus TV szerint Murszi támogatói közül sokan a közeli állatkertbe és a Kairói Egyetemre menekültek. A kormány gratulált a biztonsági erőknek a tüntetők táborainak felszámolásához.

Kairón kívül több másik városban is összecsapások robbantak ki Egyiptomban. Szuezben legalább öt embert megöltek, amikor szemtanúk szerint Murszi támogatói kormányzati intézményeket támadtak meg. Alexandriából is zavargásokról érkeztek hírek.

Hetek óta tiltakoztak

A Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom hívei hetek óta tiltakoznak amiatt, hogy a hadsereg elmozdította a hatalomból Mohamed Murszi volt elnököt. A tüntetők letáboroztak két téren Kairóban. Az egyiptomi kormány egy hete fenyegetőzött azzal, hogy erőszakkal vet véget az iszlamisták ülősztrájkjának.

Rovatok