Index Vakbarát Hírportál

Újranyitják a keszongi ipari parkot

2013. augusztus 14., szerda 13:58

Újra megnyitják az Észak- és Dél-Korea által közösen üzemeltetett, de a két ország közti feszültségek miatt áprilisban bezárt keszongi ipari parkot. A két Korea közös nyilatkozata szerint a határ északi oldalán található ipari övezetben a gépek átvizsgálása után folytatódhat a termelés. Az övezet jövőbeni zökkenőmentes irányítására, illetve a mostani bezárás miatt keletkezett károk rendezésére közös bizottságot állítanak fel.

Az övezet évi kétmilliárd dolláros bevételt hoz Phenjannak, ezzel a nehéz gazdasági helyzettel küzdő ország elsődleges devizaforrása. Újranyitása fontos lépcsőfok a két Korea javuló viszonyában.

Már egy ideje szó volt az újranyitásról, de Szöul garanciát akart arra, hogy újabb konfliktus esetén az északiak nem zárják be újra a parkot. Miután Szöul bejelentette, kompenzálja az ipari park bezárása miatt veszteségeket szenvedő vállalatait, az északi vezetés sietve jelezte, hogy újranyitnák a parkot. A déliek bejelentését ugyanis széles körben úgy értelmezték, hogy Dél-Korea végleg beszünteti a keszongi együttműködést.

A két Korea együttműködésének utolsó jelképeként Keszongban az olcsó észak-koreai munkaerőt egyesítik a dél-koreai beruházásokkal és szakértelemmel. Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a közösen, de északi területen működtetett keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, és kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását. Ugyanakkor azt megengedték, hogy déli munkások bent maradjanak.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással  fenyegette meg déli szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van, és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben, és Japán és az USA is komolyan veszi a fenyegetéseket.

Rovatok