Index Vakbarát Hírportál

A külügy bekérette a román nagykövetet

2013. augusztus 15., csütörtök 16:41

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára a hivatalába kérette Románia budapesti nagykövetét és szóbeli jegyzékben utasította vissza a román külügyminiszter nyilatkozatát.

Titus Corlatean kedden Marosfőn azt mondta, hogy a Nemzeti Összetartozás emléknapjáról szóló törvény valójában a „Kárpát-medence magyar nemzet számára való visszaszerzésének stratégiája” és megkérdőjelezi a Versailles-i békerendszert. Az említett törvény szövege ennek azonban pontosan az ellenkezőjéről szól - mondta Németh Zsolt.

A Külügyminisztérium visszautasította Titus Corlateannak a magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatos nyilatkozatát is, melyben azt kritizálta, hogy a magyar honosítási gyakorlat etnikai alapú. A magyar külügy válaszában arra hivatkozott, hogy a honosítás etnikai hovatartozás helyett a magyar nyelvtudást és  magyar állampolgárságú felmenő igazolását követeli meg, ami ennyiben megegyezik a román gyakorlattal.

A tárca álláspontja szerint az „alaptalan megállapítások” alkalmasak Magyarország megrágalmazására és a romániai magyarság megfélemlítésére, miközben a romániai magyarság  autonómiaigénye törvényes, megfelel az európai és a nemzetközi gyakorlatnak és normáknak.
Németh Zsolt a román nagykövettel közölte, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a magyar-román kapcsolatok fejlesztése mellett, az őszinte és tárgyilagos párbeszéd alapján - olvasható a Külügyminisztérium közleményben.

Rovatok