Index Vakbarát Hírportál

Kína: ezután már nem lesz a kivégzettekből szervdonor

2013. augusztus 16., péntek 17:59

Néhány éve ismerte be Kína, hogy kivégzett rabok szerveit használta fel transzplantációs műtétekhez. Az ország most olyan szabályozást fogadott el, ami szerint önkéntes beleegyezés nélkül a kivégzett rabok szerveit sem lehet felhasználni.

Kína korábban titkolta, hogy halálra ítélt rabok szerveit a beleegyezésük nélkül ültetik át más emberekbe.  A szervek feketekereskedelméről időről időre leleplező írások jelennek meg az országban, a szervkereslet és -kínálat között továbbra is mély a szakadék. Évente körülbelül háromszázezer ember van várólistán, közülük nagyjából minden harmincadik jut a kívánt szervhez.

Az önkéntes szervfelajánlásokat nagyban korlátozzák a kínai hagyományok, amelyek szerint akár eltemetik a halottat, akár hamvasztják, a testnek sértetlennek kell lennie. Az élő emberekből történő szervkivételt és annak átadását a törvény nem engedi, kivéve, ha az alanyok házastársak, vagy vérségi rokonságban állnak egymással.

A kínai kormány 2007-ben megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A szervkereskedelem 2001-ben került be a bűncselekmények közé.

Rovatok