Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea rábólintott a családegyesítésre

2013. augusztus 18., vasárnap 12:03 | aznap frissítve

Észak-Korea elfogadta azt a dél-koreai javaslatot, hogy újítsák fel a hatvan évvel ezelőtt véget ért koreai háborúban szétszakadt családok találkozóit, jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Észak-Korea vállalta a családi találkozók megszervezését a hagyományos őszünnep idejére, amely idén szeptember 19-re esik, idézte a KCNA a Korea békés újraegyesítésére alakult bizottságot. Phenjan azt javasolja, hogy a találkozót egy kedvelt északi üdülőövezetben, a Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy) tartsák.

Ugyancsak ajánl egy következő találkozót október 4-ére, amely időpont a 2007-ben tartott Korea-közi csúcsértekezlet évfordulója. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Phenjan augusztus 23-ra javasolt kétoldalú munkamegbeszéléseket az ügyben.

A két Korea a héten állapodott meg, hogy újranyitják a közösen üzemeltetett, de a két ország közti feszültségek miatt áprilisban bezárt keszongi ipari parkot. Az övezet évi kétmilliárd dolláros bevételt hoz Phenjannak, ezzel a nehéz gazdasági helyzettel küzdő ország elsődleges devizaforrása. Újranyitása fontos lépcsőfok volt a két Korea viszonyában.

A két Korea együttműködésének utolsó jelképeként Keszongban az olcsó észak-koreai munkaerőt egyesítik a dél-koreai beruházásokkal és szakértelemmel. Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a közösen, de északi területen működtetett keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, és kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását. Ugyanakkor azt megengedték, hogy déli munkások bent maradjanak.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással  fenyegette meg  déli szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje  van, és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben, és Japán és az USA is komolyan veszi  a fenyegetéseket.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól, rekedtek az átléphetetlen határvonal két oldalán. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt égisze alatt. A szöuli kormány adatai szerint csak Dél-Koreában eddig körülbelül 73 ezren jelentkeztek, hogy találkozhassanak rokonaikkal, mintegy 80 százalékuk hetven év fölötti, ami még sürgetőbbé teszi nekik a találkozó létrejöttét.

Rovatok