Index Vakbarát Hírportál

A CIA írta Irán történelmét

2013. augusztus 19., hétfő 10:06

A CIA beismerte, hogy éppen ma hatvan évvel ezelőtt, 1953-ban ők puccsolták meg az iráni miniszterelnököt, Mohammed Mosszadeket, írja a Foreign Policy. A puccs része volt a Mosszadek elleni propaganda, amivel aláásták a hírnevét, de a CIA parlamenti képviselőket is megvesztegetett és tüntetéseket is szervezett.

A most nyilvánosságra hozott anyag szerint a puccsra a „szovjet agresszió” kényszerítette az Egyesült Államokat, de az is valószínű, hogy Mosszadek amerikai érdekekkel szembemenő politikája vezetett odáig, hogy az USA eltávolította a hatalomból. A miniszterelnök ugyanis államosította Irán kőolajkészleteit, így az Egyesült Államok gazdasági érdekei sérültek.

A Foreign Policy megjegyzi, hogy furcsa volt ezt a beismerést idáig halogatni, hiszen korábban már két amerikai elnök, Clinton és Obama is nyilvánosan elismerte, hogy az Egyesült Államok részt vett a puccsban.

Mosszadek eltávolítása után Iránt továbbra is a sah, Mohammed Reza Pahlavi irányította, aki az USA és Nagy Britannia támogatásával tovább fejlesztette Irán gazdaságát, de egyre inkább diktatórikusabban kormányzott és ellenfeleit szisztematikusan kínozta meg. Ez vezetett el az 1979-es iráni forradalomhoz, amikor Khomeini ajatollah vette át a hatalmat és máig tartó teokratikus államot épített ki.

A sah uralmáról és a forradalom utóéletéről szól a Persepolis című animációs film, ami Cannes-ban díjat is nyert. A '79-es forradalom egyik titkos akciójáról szól az Argo-akció című film, ez egy szintén titkos CIA túszmentést mutat be.

Az Argo-akció előzetes

Rovatok