Index Vakbarát Hírportál

Egy szál pöcsben Angela Merkel kormánygépén

2013. augusztus 20., kedd 20:35

A német titkoszsolgálat nagyon szeretné elfelejteni július 25. estéjét, de a Die Welt nem hagyja nekik. Érthető, hiszen nem sokszor fordul elő, hogy egy akkora baklövésről a sajtó tudomást szerez, mint az Angela Merkel kormánygépén történtekről. Aznap este egy 24 éves férfi szépen felsétált annak a Airbus A319-es gépnek a lépcsőjén, amit a kormány tagjai, köztük Angela Merkel miniszterelnök is gyakran használ, és harmincmilliós kárt tett a járműben.

A török származású testépítő ráadásul nemcsak beült az ülésekbe, volt nála pár zacskó drog is, marihuána és ecstasy tabletták, melyekből jóízűen el is fogyasztott párat. Volkan T. ezt követően bulizni kezdett, nem zavartatva magát attól, hogy a gépen egy lélek nem tartózkodott, és az sem nagyon zavarta, hogy a repülőgép a kölni repülőtér lezárt, a hadsereg által ellenőrzött részén parkolt.

Volkan a buli közben egy szál alsógatyára vetkőzött, és magában táncolt, majd amikor ez nem volt elég izgalmas, fogta a fedélzeten talált tűzoltókészülékeket és az elegáns bőr kárpitra és a kényelmes foteleknek is beillő ülésekre fújta ki tartalmukat. Hogy miért, az nem lehet tudni. Mivel a földön parkoló gép pilótafülkéjének ajtaját nem kell zárva tartani, a férfi ide is bejutott, és össze-vissza nyomogatta a gombokat - kész csoda, hogy a hajtóműveket nem indította be. A perfomansz csúcspontján kieresztette a kényszerleszállások során használt csúszdákat, majd kimászott a szárnyra és ott rokizott tovább.

Az incidensről hivatalos jelentés ugyan készült, de azt nem adták ki a sajtónak, a Die Welt azonban megszerezte a nyolc oldalas rendőrségi jegyzőkönyvet, amiből a nem mindennapi sztori kiderült. Az iratokból az is kiderült, hogy a katonaság, rendőrség és a reptér biztonsági személyzete négy órás hercehurca után tudta csak eltávolítani a férfit a gépről, ami teljesen megtankolva állt a repülőtéren, így elméletileg (már ha a testépítő tudott volna repülőt vezetni) fel is szállhatott volna.

Mint később kiderült, Volkan T. aznap este összeveszett a barátnőjével, majd beszedte az összes kábítószert, ami a keze ügyébe került, és elment bulizni. A reptérre úgy jutott be, hogy a bejáratnál közölte az őrökkel, meghívták egy lagzira, amit a katonatisztek szállásán rendeztek. Az autót leparkolta, átmászott a kifutópályát övező kerítésen, és elsétált a gépig - mindezt úgy, hogy senki egy büdös szót nem szólt hozzá. Észrevette, hogy a gép egyik ajtaja nyitva van, hát felmászott, és jött a buli.

A lebukásához az vezetett, hogy miközben a gombokat nyomogatta a pilótafülkében, bekapcsolt egy vészjelzőt, ami a katonai parancsnokságon jelzett. Mindez este 8:40-kor történt, de csak hajnal fél egykor vették őrizetbe, miután egy rendőrkutya beleharapott a lábába és harcképtelenné tette. A katonaság este tízkor az egyes, azaz legmagasabb készültségi fokozatot hirdetett ki, de a reptérre csak 10:16-kor jutottak el.

Mivel senki nem tudta, mivel állnak szemben (eleinte terrortámadást gyanítottak), nem hatoltak be a gépbe. 11:23-kor egy lépcsőt toltak a repülőgéphez és megafonon keresztül szólították fel a testépítőt, hogy hagyja el azt, de nyomban. Volkannak érthetően esze ágában nem volt engedelmeskedni, ő jól elvolt odabent a két zacskó droggal. Negyed egykor érkeztek meg a rendőrkutyák, és pár perccel később a férfit megbilincselték. Azóta is a helyi kórház pszichiátriáján tartják. Az okozott kár mértéke 100 000 euró, azaz 30 millió forint.

Rovatok