Index Vakbarát Hírportál

Titkosügynökök semmisítették meg a Snowden-aktákat

2013. augusztus 20., kedd 08:56

Személyesen felügyelte az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv két ügynöke a The Guardian című brit napilap székházának pincéjében azoknak az adathordozóknak a megsemmisítését, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták - írta az újság főszerkesztője a lap internetes oldalán hétfő este megjelent cikkben. Alan Rusbridger szerint "ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében".

Az eset valamikor az elmúlt egy hónapban történt, pontosabban nem határozta meg a cikk. A GCHQ két embere meg akart győződni róla, hogy az adathordozók egyetlen darabja sem jut kínai ügynökök kezébe. A főszerkesztő leírta: az adathordozók megsemmisítését megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg a Snowdentől kapott anyagokat. "Most már visszahívhatjuk a fekete helikoptereket" - viccelődött az egyik ügynök a főszerkesztő elmondása szerint, az egyik, szilánkokra zúzott Macbook Pro maradványainak összetakarítása közben.

A brit hatóságok vasárnap feltartóztatták a londoni Heathrow repülőtéren a The Guardian újságírójának, Glenn Greenwaldnak brazil állampolgárságú élettársát, aki közzétette a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat. A brazil férfitól elvették a mobiltelefonját és a számítógépét, és kilenc órán át - ügyvéd jelenléte nélkül - kihallgatták, majd elengedték. A brazil kormány hivatalosan tiltakozott a brit hatóságok eljárása ellen.

A főszerkesztő a cikkben megnyugtat mindenkit, hogy mindez nem jelenti a Snowden-sztori végét: az egész adathordozó-megsemmisítés merőben szimbolikus ügy volt, mivel biztonsági okokból eddig sem a londoni szerkesztőségben készültek a Snowdennel és az NSA-vel kapcsolatos cikkek, és a kiszivárogtatott, illetve kiszivárogtatásra váró dokumentumok másolatai továbbra is a lap tulajdonában vannak.

Rovatok