Index Vakbarát Hírportál

35 évet kapott a Wikileaks szivárogtatója

2013. augusztus 21., szerda 16:37 | aznap frissítve

A katonai bíróság 35 év börtönre ítélte a 25 éves Bradley Manninget, aki több mint 700 ezer titkos dokumentumot szivárogtatott ki a Wikileaksen - írja a Washington Post. A katonai bíróság a 25 éves katonát még júliusban 20 vádpontban, köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében találta bűnösnek.

Az amerikai közlegényt leszerelik, megfosztják minden katonai rangjától és minden járandóságától is. Manningnek a büntetése minimum egyharmadát le kell töltenie, mielőtt feltételesen szabadlábra lehet majd bocsátani.

Pere 2012. február 23-án kezdődött. Manning 2009-2010-ben adta át az információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A hírszerzési elemzéssel foglalkozó közlegényt 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

Az amerikai kormány hatvan év börtönt kért Manningre, aki múlt héten bocsánatot kért, amiért bántotta hazáját. Az ügyész érvelése szerint képesítése miatt is tisztában kellett volna lennie azzal, hogy a kiszivárogtatott dokumentumokat az al-Kaida emberei is elérhetik.

Védőügyvédje szerint Manning egy zárkózott, nemi identitásával nem teljesen tisztába lévő, enyhén zavart férfi, akire nagyon rossz hatással voltak az Irakban töltött katonaévek.

Rovatok