Index Vakbarát Hírportál

Emlékművet kapnak a Holokauszt meleg áldozatai Izraelben

2013. augusztus 21., szerda 18:31

Emlékművet állítanak Tel Avivban a Holokauszt meleg áldozatainak. A Tel Aviv-i Háárec szerint a szobor egy betonháromszög lesz, és elhelyeznek benne egy másik, rózsaszín háromszöget is. Mellette felállítanak egy padot és egy táblát is, amely azt magyarázza el, hogyan üldözték a nácik a melegeket a Harmadik Birodalomban.

Az ötlet a Merec párt egyik tagjától, egy ügyvédtől származik. Eran Lev szerint ez lesz az első olyan Holokauszt-emlékmű Izraelben, amely nem olyanokról szól, akiket azért hurcoltak el, mert zsidók. Tel Avivon kívül Berlinben, Amsterdamban, Barcelonában, Sydney-ben és San Franciscóban is van már olyan emlékmű, amely a Holokauszt meleg áldozataira emlékezik.

Németországban a náci érában több mint 50 ezer meleget ítéltek el, közülük becslések szerint 10 ezret küldtek haláltáborba. A leszbikusok jobb helyzetben voltak, mint a meleg férfiak, akik a nácikat általában sokkal jobban érdekelték. Ezzel együtt különböző kitalált ürügyekkel a rendőrség a leszbikusokat is sokat zaklatta.

Bár az emlékmű a Holokauszt nem zsidó áldozatairól is szól, a szövegben külön kiemelik majd a zsidó áldozatokat. Az emlékmű viszont határozottan nem szól azokról a melegekről, akik tagjai voltak a német náci pártnak. Közülük a legismertebb Ernst Röhm, aki 1934-es kivégzése előtt az SA-t, a náci párt katonai szervezetét vezette.

Rovatok