Index Vakbarát Hírportál

Megtömik a rabokat, ha nem esznek

2013. augusztus 21., szerda 00:50

Ha kalifornia börtönökben éhségsztrájkoló elítéltek nem esznek maguktól, mesterségesen táplálják majd őket, mondta ki az állami bíróság hétfőn. A helyi büntetés végrehajtás azért folyamodott a bírósághoz, mert számos éhségsztrájkoló már annyira legyengült, hogy az orvosok komolyan aggódnak egészségükért. A mesterséges táplálás módszereire viszont sokkal jobban odafigyelnek majd, mint a guantanamói támaszponton - legalábbis ezt állítják a börtönőrök.

Az USA hadseregét rengeteg kritika érte emberjogi aktivisták részéről, mert a Guantanamóban fogva tartottakat az orrlyukukon bevezetett műanyag csöveken át táplálták, ami, vélték az aktivisták, megalázó és embertelen is. A kaliforniai végzés értelmében csak azokat az elítélteket lehet majd mesterségesen táplálni, akik legalább hat hete nem fogyasztottak ételt. Az éhségsztrájk az állam börtöneinek magánzárkáiban uralkodó állapotok miatt indult el.

Dr. Steven Tharratt, a kaliforniai börtönök lakóinak egészségi állapotát ellenőrző bizottság feje szerint az eszméletlen rabok véráramába közvetlenül juttatják majd el a tápanyagokban gazdag folyadékot. "Ez így nem is nevezhető kényszerített etetésnek vagy megtömésnek, és senkit nem fog Guantanamóra emlékeztetni."

Az éhségsztrájk 45 napja kezdődött, és csúcspontján több ezer elítélt vett részt benne. Azóta a lendület alábbhagyott, és csak 45 olyan rab található az állami büntetésvégrehajtási intézményekben, aki vitaminokon és vizen kívül nem volt hajlandó mást magához venni. A tiltakozás eredetileg azért kezdődött, mert a börtönökön belüli gengek vezetőit egy évig tartó magánzárkával sújtották.

A kritikus időszak a következő két hétben következik, ekkor ugyanis az éhségsztrájkolók már 60-70 napja lesznek szilárd táplálék nélkül. Dr. Tharratt szerint a rabok már most visszafordíthatatlan vesekárosodást kockáztatnak, és hamarosan annyira legyengülnek majd, hogy nem fognak tudni racionális döntéseket hozni saját sorsukról. Amennyiben ez bekövetkezik, életbe lép a bírósági határozat, és a börtönorvosok megkezdhetik a mesterséges táplálást.

Rovatok