Index Vakbarát Hírportál

Hiába épültek az utak, ha nincsenek átkelők

2013. augusztus 22., csütörtök 10:34

8 millió eurót, azaz 2,4 milliárd forintot költöttek a romániai Szatmár megyében a határon átmenő közutakra, de amíg Románia nem csatlakozik a schengeni övezethez, ezek használhatatlanok – írja a Krónika Online. A lap szerint van olyan útszakasz is, ami már kezd tönkremenni.

Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat pályázati irodájának volt vezetője szerint két bicikliút és három közút vezet át a határon, de mivel határátkelő nincs rajtuk, tilos őket használni.

A bicikliutak közül az egyik Szatmárnémetit köti össze Csengerrel, a másik Túrterebest Magosligettel. A leghosszabb autóút Szaniszló és Ömböly között húzódik, itt 11 kilométeren aszfaltoznak egy a második világháború óta nem használt utat, a Szárazberek és Garbolc közötti úton pedig már az utolsó simításokat végzik.

Bihar megyében uniós támogatásból eddig két határon átívelő út épült, Érsemjén és Bagamér, illetve Körösszeg és Körösnagyharsány között. „Ezek az utak már elkészültek, de le vannak zárva" – magyarázta Szabó Ödön, Bihar megyei tanácsos.

A hatóságok szerint Szatmár megyében sokakat megtévesztenek a zöldhatáron átvezető utak. A biciklisek azonnal használni kezdték a Szatmárnémeti és Csenger közötti bicikliutat, de a megspórolt időért bírósági eljárást kaptak cserébe. A határrendészeti felügyelőség pár hónap alatt 14 személy ellen indított eljárást illegális határátlépés miatt.

Határsértésért három hónaptól két évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, de nem szándékos határsértés esetén egyelőre elnéző a bíróság: az a bűnös sem ment például börtönbe, aki gyógyszerért tekert át Szatmárnémetiből Csengerbe.

Rovatok