Index Vakbarát Hírportál

A franciák odacsapnának Szíriának

2013. augusztus 22., csütörtök 13:25 | aznap frissítve

Ha bebizonyosodik, hogy a szíriai haderő vegyi fegyvert vetett be, akkor a nemzetközi közösségnek katonai választ kell adnia, mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter egy csütörtöki tv-interjúban.

"Ha igazak az állítások, Franciaországnak az az álláspontja, hogy reagálni kell" - mondta Laurent Fabius, de kizárta szárazföldi csapatok bevetését, mert ez szerinte lehetetlen lenne. A francia külügyminiszter szerint "ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tud döntést hozni, más módon kell eljárni", de nem fejtette ki, mire gondol.

Az amerikai vezérkari főnök ezzel szemben még a korlátozott katonai beavatkozást sem támogatja. Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke Eliot Engel demokrata képviselőhöz intézett augusztus 19-i levelében azt írta: az amerikai haderő egyértelműen képes lenne arra, hogy kiiktassa a szíriai légierőt és a háborúban az egyensúlyt az ellenzéki erők javára billentse. A beavatkozásnak azonban azért nem lenne értelme, mert az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelők hatalomra kerülve nem támogatnák az amerikai érdekeket.

Egyelőre nemcsak azt nem lehet tudni, hogy ki követte el a támadást, de azt sem, hogy valóban vegyi fegyvert vetettek-e be. A szíriai felkelők szerdán azt állították, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje ideggázt vetett be Damaszkusz külterületén. A támadásban állításuk szerint több mint 1300 ember meghalt, köztük sok civil. A szíriai kormány tagadta a vádat.

Az Egyesült Államok nem tudja egyértelműen állítani, hogy vegyi fegyvereket vetettek be most Damaszkusz közelében, jelentette ki csütörtökön Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő. "Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy megállapítsuk a tényeket" - mondta a szóvivő. Obama utasította a hírszerzést az állítólagos gáztámadással kapcsolatos értesülések ellenőrzésére. Elismerte, hogy az információgyűjtés nem lesz egyszerű, mert az Egyesült Államok és Szíria között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok.

A Fehér Ház az állítólagos szerdai esettől függetlenül már korábban is arra a meggyőződésre jutott, hogy Damaszkusz követett el vegyi támadásokat. Washington bejelentette, hogy könnyűfegyverek szállításával támogatni fogja a lázadókat, ám a The Washington Post szerint ezek az eszközök még nem jutottak el hozzájuk. Barack Obama már korábban erőteljes fellépést ígért arra az esetre, ha az Aszad-rezsim ilyen eszközök alkalmazásával átlépi az Egyesült Államoknak az elnök által "vörös vonalként" emlegetett tűréshatárát.

A török külügyminiszter szerint a szíriai rezsim már "minden vörös vonalat" átlépett, az ENSZ Biztonsági Tanácsa mégsem volt képes döntést hozni. Ahmet Davutoglu ezt mondta csütörtökön újságíróknak Berlinben, miután találkozott Guido Westerwelle német külügyminiszterrel. A német külügyminiszter nem akart beszélni arról, mi lehet a következménye, ha bebizonyosodik, hogy igaz a szíriai felkelők állítása. Guido Westerwelle szerint a szíriai kormánynak be kell engednie az ENSZ ellenőreit az állítólagos mérgesgáztámadás helyszínére.   

Moszkva egészen más állásponton van. Az orosz külügyminisztérium a szíriai ellenzék előre eltervelt "provokációjának" minősítette a támadást. Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő szerdai nyilatkozatában azt állította, hogy a mérgező vegyi anyaggal ellátott rakétát az ellenzéki fegyveresek által elfoglalt állásokból lőtték ki. Lukasevics szerint a "provokáció" elkövetői mindenáron rá akarják bírni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy a Bassár el-Aszad rendszerével szembenállók oldalára álljon.

Irán is így látja ezt. Dzsavád Zarif külügyminiszter azt mondta: "ha egyáltalán igazak a vegyi fegyver bevetéséről szóló hírek, biztosan terrorista és takfíri (szunnita szélsőséges) csoportok követték el azt, mert ezek már bebizonyították, hogy nem riadnak vissza semmilyen bűncselekménytől". Az iráni külügyminiszter szerint vajon miért tenne ilyet Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje, "amikor az ENSZ (vegyifegyver-) ellenőrei Damaszkuszban vannak, és a kormányerők szorítják vissza a terroristákat?"

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülésén az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és további mintegy 30 állam azt akarta elérni, hogy az ENSZ szakértőinek Ake Sellstrom vezette csapata mielőbb a helyszínen vizsgálja ki a történteket. Moszkva és Kína ellenkezése miatt azonban ezt végül nem sikerült hivatalos követeléssé tenni.

Rovatok