Index Vakbarát Hírportál

Irán: Biztos nem a szír kormány vetette be a gázt

2013. augusztus 22., csütörtök 10:32

Biztosan nem a szíriai kormány erői állnak a Damaszkusz mellett elkövetett állítólagos mérgesgáztámadás mögött - jelentette ki csütörtökön az iráni külügyminiszter.

"Ha egyáltalán igazak a vegyi fegyver bevetéséről szóló hírek, biztosan terrorista és takfíri (szunnita szélsőséges) csoportok követték el azt, mert ezek már bebizonyították, hogy nem riadnak vissza semmilyen bűncselekménytől" - mondta Dzsavád Zarif a török hivatali partnerével, Ahmet Davutogluval folytatott telefonbeszélgetésben az iráni hivatalos sajtó jelentése szerint.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje "épp akkor tenne ilyet, amikor az ENSZ (vegyifegyver-) ellenőrei Damaszkuszban vannak, és a kormányerők szorítják vissza a terroristákat?" - tette fel a kérdést az iráni külügyminiszter. Hozzátette: a lázadók "érdeke az, hogy elmélyítsék és nemzetközivé tegyék a (szíriai) válságot".

A szíriai ellenzék szerdán azt közölte, hogy a hadsereg ideggázt vetett be aznap hajnalban Damaszkusz keleti peremén, és a támadásban 1300 ember életét vesztette. Az üggyel rendkívüli ülésen foglalkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. A testület szükségesnek nevezte az állítólagos vegyi támadás körülményeinek "tisztázását", de nem követelte, hogy az éppen Szíriában tartózkodó ENSZ-ellenőrök a helyszínen vizsgálódjanak, mert Oroszország és Kína ellenezte ezt.

Rovatok