Index Vakbarát Hírportál

Bradley Manning nemet változtatna

2013. augusztus 22., csütörtök 14:20

A Wikileaksnek szivárogtató Bradley Manning bejelentette, hogy hormonterápiát szeretne kezdeni, hogy nemet váltson, és Chelsea néven nőként éljen tovább – írja a CNN.

Manninget júliusban ítélték el, mert 750 ezer oldal titkos információt és videókat adott át a Wikileaksnek, mialatt Irakban dolgozott amerikai katonaként. A héten derült ki, hogy a férfi 35 év börtönt kapott, majd rangjától (őrvezető volt korábban) és a leszerelt katonákat megillető juttatásoktól megfosztva leszerelték.

A férfi már régóta küzdött a problémával: egy katonai pszichológusnak „A problémám″ címmel küldött egy fotót, melyen nőnek volt öltözve, ki volt sminkelve és egy szőke paróka volt rajta. Pszichológusa a per során elmondta, hogy a nemi identitással kapcsolatos problémák nagyon megnehezítették Manning életét a seregben, mely hagyományosan melegellenes.

A bírósági tárgyaláson az is kiderült, hogy Manning Breanna álnéven chatelt rendszeresen, és otthonában külön dossziéban gyűjtötte a nemi identitás zavaraival kapcsolatos cikkeket.

Manning ügyvédei azzal védték a férfit, hogy lelkiállapota annyira leromlott, hogy feletteseinek nem lett volna szabad őt háborús övezetbe küldeniük, pláne nem titkosított dokumentumokat adni a kezébe.

Rovatok