Index Vakbarát Hírportál

A magyar lány, aki holland hercegné lesz

2013. augusztus 22., csütörtök 13:18 | aznap frissítve

Egy valódi herceg feleségül vesz egy magyar nőt. A 40 éves Jaime Bernardo, Vilmos Sándor holland király unokatestvére, a Bourbon-Pármai-ház tagja egy év együtt járás után október 5-én feleségül veszi menyasszonyát, a 31 éves Viktória Cservenyákot. A leendő hercegné nyolcéves koráig Budapesten élt, aztán előbb nem túl sikeres teniszező, majd jogász lett, de közben egy nyári romantikus regényt is írt nagyon gazdag emberekről, akik körbeutazzák a világot.

Jaime Bernardo herceg, Vilmos Sándor holland király unokatestvére és a Bourbon-Pármai-ház tagja előző héten jelentette be, hogy eljegyezte a nagyjából egy éve megismert barátnőjét, a magyar származású Viktória Cservenyákot, akiből így hamarosan hercegné lesz.

A hercegi pár Hollandián kívül egyelőre senkinek sem ad interjút, de mint sajtósuktól megtudtuk, Viktória Cservenyák 1982 májusában született Budapesten, nyolcéves volt, amikor anyja hozzáment egy holland férfihoz, ezért a hollandiai Apeldoornba költöztek.

Apja, Cservenyák Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, kapusként volt tagja a válogatottnak – 1976-ban, Montreálban nyertek aranyérmet. Visszavonulása után volt a svájci vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is; 1992 óta vegyészként dolgozik Svájcban.

Viktória beszél magyarul, és az bizonyítja, hogy nem szakadt meg teljesen a kapcsolata Magyarországgal, hogy az írói honlapjára tavaly nyáron feltett képen a Várban – háttérben a Parlamenttel – olvassa éppen saját, Jet Set Summer című könyvét.

Saját életét szőtte bele regényébe

Az Utrechti Egyetem jogi karán tanult, a mesterképzéseit pedig az Amszterdami Egyetem és a Nyendroe Egyetem nemzetközi közgazdasági és jogi szakjain végezte el. 2006-ban kezdett el jogászként dolgozni, először egy ügyvédi irodában tevékenykedett, ám 2010-ben átmenetileg felhagyott a jogi pályával, hogy írhasson. Két éven keresztül dolgozott önéletrajzi ihletésű romantikus regényén, ami 2012 áprilisában jelent meg Jet Set Summer címen.

A könyv három tehetős nő – egy spanyol profi teniszező, egy olasz jogász és egy orosz modell – történetét meséli el. A könyv hivatalos weboldalán található összegzés szerint a Jet Set Summer egy „pikáns nyári mese, ami barátságról, szerelemről, megcsalásról, családról és kulturális különbségekről, valamint a jet set életmód sötét oldalairól szól”. (A jet set kifejezés olyan, luxus körülmények között élő, hipergazdag emberek csoportját jelenti, akik gyakran utazgatnak repülővel a világ legváltozatosabb pontjaira.)

A könyv szereplői négy különböző országban utaznak, a könyv cselekménye és a leendő hercegné életrajza több ponton átfedést mutat. Viktória most a holland Rabobank jogi tanácsosa, de a róla szóló cikkek szerint korábban profi teniszező és modell is volt.

Modellkarrierjének nem találtuk nyomát, de  több forrásban jegyzik magyar színekben induló teniszezőként. Ugyanakkor a teniszstatisztikák szerint sem egyesben, sem párosban nem sikerült mérkőzést nyernie a profik között, és állítólag utoljára 1999-ben lépett pályára. Habár állítólag 17 éves kora óta nem játszott hivatalos teniszmeccset, a tenisz iránti rajongása megmaradt, például írói Facebook-oldalán a 2012-es wimbledoni bajnokságról a helyszínen készített fotókat publikált. (A dátumok alapján nem kizárt, hogy egyenesen Wimbledonból érkezett tavaly Magyarországra.)

Magyaros nevű kiadót hozott létre

Viktória Cservenyák a könyv hivatalos oldalán azt írja, hogy 2009 nyarán fogalmazódott meg benne a könyvírás ötlete, amikor a barátaival egy Párizs−Amszterdam−Saint-Tropez−Róma−Kalifornia−Mükéné-körutazáson vett részt. „Rövid történeteket kezdtem írni ezekről az őrületes jet set helyekről, és aztán megelevenedett előttem egy cselekménysor, amelyekkel mindet össze tudtam kötni. Ezután már képtelen voltam elengedni az egyre fejlődő sztorit” – fogalmaz.

Book trailer Jet Set Summer by Victoria Delano

2009/2010 szilveszterét a miami Delano Beach Clubban töltötte, és itt fogadta meg, hogy átmenetileg felfüggeszti jogi karrierjét, és megírja a nyári történeteket. Írói álneve Victoria Delano lett a nagy döntés helyszínéül szolgáló klub neve után, és hazaköltözött szüleihez a könyv befejezéséig.

Direkt a könyv kiadásához alapította a magyaros elnevezésű Mokus 8 Media kiadót, és állítása szerint minden megtakarított pénzét beleölte a Jet Set Summer megjelenésébe. A könyv különlegessége, hogy különböző színű borítókkal került a boltokba tavaly nyáron, a női magazinok kritikusai pedig imádták.

Bagdadban is járt a diplomata herceg

Viktória Csevernyák és Jaime Bernardo a lány lakhelyén, az apeldoorni római katolikus templomban házasodik össze, az esküvői bulit a Het Loo-palotában tartják október ötödikén.

Jaime kétszeresen is hercegi sarj. Anyai ágon kötődik a holland királyi családhoz, édesanyja ugyanis az áprilisban leköszönt Beatrix királynő egyik húga. Apai ágon a Bourbon-Pármai-házhoz tartozik. Bátyja, Károly örököseként  ő a pármai hercegi cím várományosa.

A 40 éves herceg holland diplomataként dolgozik. Hollandia bagdadi nagykövetségén is ellátott diplomáciai feladatokat, majd pedig politikai tanácsadóként részt vett az afganisztáni misszióban is a magyar katonák állomáshelyén, Baglan tartományban. Dolgozott Neelie Kroes információs biztos mellett az Európai Bizottságnál, 2007 óta pedig már a holland külügyminisztérium diplomatája.

Rovatok