Index Vakbarát Hírportál

Az NSA milliókat fizetett a lehallgatott cégeknek

2013. augusztus 23., péntek 19:58

Egy 2011-es bírósági döntés nyomán az amerikai nemzetbiztonsági hivatal több millió dollárt fizetett a Prism lehallgatási projektben érintett online óriáscégeknek - derült ki a Guardian által nyilvánosságra hozott dokumentumokból. A bírósági papírok szerint a Google, a Yahoo, a Microsoft és a Facebook biztosan kapott az NSA-től pénzt az online lehallgatás jelentette extra költségek fedezésére. A cégek eddig tagadták azt, hogy tudtak volna a Prism működéséről, sőt, voltak olyan nyilatkozatok is, amelyek szerint az Edward Snowden által kiszivárogtatott Prism puszta kitaláció, a gyakorlatban megvalósíthatatlan a rendszer. Bár a dokumentumok nem említik direktben a Prism rendszert, a nemzetbiztonsági érdekből történő online lehallgatás leírása kísértetiesen emlékeztet arra, amit Snowden a világ elé tárt. Ezek a dokumentumok jelentik az első bizonyítékot az NSA és a nagy online cégek közti pénzügyi kapcsolatra. A pontos összegek nem szerepelnek a dokumentumban, csak a nagyságrend: több millió dollár.

A titkosítás alól most feloldott bírósági ítélet azt is kimondta, hogy az NSA megsértette az amerikai alkotmány negyedik kiegészítését, mert nem különböztette meg a lehallgatott adatforgalomban az amerikai és külföldi állampolgárok kommunikációját (ez az indokolatlan házkutatás és lehallgatás elleni védelmet adja meg az amerikaiaknak).

A Guardian megkérdezte az érintett cégeket, hogy mennyi pénzt kaptak a Prism költségeire. A Facebook tagadta, hogy valaha kapott volna állami pénzt adatszolgáltatásért cserébe, a Google közleményében továbbra is azt állítja, hogy nem vett részt a Prism programban. A Microsoft egyáltalán nem válaszolt, a Yahoo illetékese pedig azt írta, a törvény által biztosított joga, hogy anyagi ellenszolgáltatást kérjen, amikor költsége merül fel nemzetbiztonsági ügyekben kötelező adatszolgáltatáskor, és ezzel a jogával élt, teljesen törvényesen.

Rovatok