Index Vakbarát Hírportál

Egymillió gyerek menekült el Szíriából

2013. augusztus 23., péntek 11:25

Egymillióra tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik szomszédos országokba menekültek az eddig százezer ember életét követelő polgárháború elől. A Bassar Aszad elnök erői ellen harmadik éve folyó harcokban további kétmillió gyermek volt kénytelen az országban otthonát elhagyva más helyre menekülni – közölte az ENSZ menekültügyi ügynöksége. A gyermekek háromnegyede 11 évesnél fiatalabb.

A BBC által idézett szakértők szerint könnyen „elveszett generáció" lehet a mostani szíriai gyermekekből, akik traumákkal telten élik meg a háborút még akkor is, ha biztonságba jutnak Libanonban, Jordániában, Törökországban, Egyiptomban vagy épp Európában, ahová mind többen érkeznek a 22 milliós arab országból. Csupán 118 ezren részesülnek többé kevésbé rendszeres oktatásban azóta, hogy otthonuk elhagyására kényszerültek.

Az ENSZ szerint az 1994-es ruandai népirtás óta nem volt akkora menekültáradat a világon, mint a szíriai polgárháború által okozott.

Vegyi fegyverrel a vörös vonalon

Eközben továbbra is zajlik a vita arról, vajon vetett-e be vegyi fegyvereket Aszad a lázadók és a civilek ellen. A felkelők szerint ez többször megtörtént, ám egyértelmű bizonyíték nincsen rá. Vitatja az Aszad támogatójának tekintett Irán és Oroszország is az állítások alapját, igaz, Moszkva felszólította Damaszkuszt, hogy működjön együtt az ENSZ ellenőreivel. A Szíriában való külföldi beavatkozást szintén elutasító Kína szerint nem szabad előítéletek alapján dönteni a vádakkal kapcsolatosan.

Kétségeit fejezte ki a vegyi fegyverekkel kapcsolatos ellenzéki vádakat illetően Carla del Ponte is. Sőt, az ENSZ szíriai ügyekkel megbízott diplomatája májusban azt is kijelentette, hogy a vegyi fegyverek bevetését akár a lázadók is végrehajthatták. Szavai szerint erre bizonyítékok is vannak.

Washington inkább hajlik arra, hogy hitelt adjon a vádaknak. A Fehér Ház korábban már jelezte, hogy a vegyi fegyverek bevetése jelenti azt a „vörös vonalat”, amelyet átlépve Aszadnak számolnia kell a nemzetközi beavatkozással.

„A vegyi fegyverek bevetése, bármilyen körülmények között is történjék, a nemzetközi jog megsértését jelenti" – közölte az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun arra kérte a szíriai vezetést, tegye lehetővé az ENSZ már kiküldött biztosai számára, hogy kivizsgálhassák az ügyet. „Nem látok okot arra, hogy miért ne támogatná a tisztánlátást az ellenzék vagy a kormány” – mondta Dél-Koreában a főtitkár.

A vizsgálóbizottság azonban egyelőre csak előre meghatározott térségekbe látogathatnak el, igaz, ezek között van Kan-al-Asszal települése is, ahol márciusban állítólag 26 emberrel végzett vegyi fegyver. A szíriai vezetés jelezte, hogy nem támogatják a küldöttség mandátumának kiterjesztését.

A brit külügyminiszter arra szólította fel a szíriai vezetést, hogy engedjék az ellenőröket az esetleges vegyifegyver-támadásokban érintett területekre. A Reuters szerint orosz és kínai nyilatkozatokra utalva William Hague elmondta: „Tudom, hogy bizonyos emberek úgy szeretnék hinni, hogy ezek az állítások az ellenzék összeesküvésének termékei. Ennek azonban az esélye rendkívül csekély, ezért úgy véljük, hogy itt valóban Aszad által elrendelt vegyifegyver-támadásokról van szó" – jelentette ki a brit külügyminiszter.

Rovatok