Index Vakbarát Hírportál

Obama: Közeleg a döntés ideje

2013. augusztus 23., péntek 17:45

Közeleg a potenciálisan döntő amerikai válasz ideje a szíriai kormány állítólagos atrocitásai és az egyiptomi hadsereg erőszakos fellépése miatt, jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a CNN hírtelevíziónak adott interjúban. „Komoly aggodalomra okot adó" eseménynek nevezte a vegyi fegyverek állítólagos bevetését, amire oda kell figyelniük.

Stratégiai döntést kell hozniuk

A New York Times pénteki közlése szerint az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a hírszerző szolgálatok vezetői csütörtökön három és fél órán át tanácskoztak a Fehér Házban arról, hogyan reagáljon az Egyesült Államok az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra – a felvetett lehetőségek sora a szárnyasrakéta-csapásoktól a hosszan tartó légi hadműveletig terjedt –, de nem jutottak dűlőre. A lap szerint a szíriai felkelők még mindig nem jutottak amerikai fegyverekhez. „Stratégiailag kell átgondolnunk, hogy mi szolgálja majd a hosszú távú nemzeti érdekeinket" – mondta Obama a csütörtök este rögzített interjúban.

Szíria esetében az alapvető nemzeti érdeket a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásában és Amerika térségbeli bázisainak és szövetségeseinek megvédésében nevezte meg. Egyúttal óvott attól, hogy az Egyesült Államok nehéz helyzetekbe, drága intervenciókba süllyedjen bele, amelyek csak ellenérzést szülnek a régióban. Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok az adatgyűjtés fázisában van a Damaszkusz közelében a szíriai kormány által állítólag elkövetett, sok áldozatot követelő vegyifegyver-támadás ügyében.

Obama szerint az Egyesült Államok hatékonyabb fellépésre akarja sarkallni az ENSZ-t és felszólítja a szíriai kormányt, hogy az állítólagos támadással kapcsolatban engedje a helyszínen vizsgálódni a világszervezet szakértőit, de nem számít együttműködésre Damaszkusz részéről. Az elnök utalt arra, hogy Washingtonnak szem előtt kell tartania az esetleges katonai akció költségeit, miközben a nemzetközi keretek között Bassár el-Aszad szíriai elnök elmozdítását próbálja elérni.

Próbáltak hatni a hadseregre

Egyiptomról Obama azt mondta, hogy az évi 1,3 milliárd dolláros amerikai katonai segély megvonása önmagában nem fordítja meg az ideiglenes kormány cselekedeteit, de, mint mondta, az Egyesült Államoknak nagyon óvatosnak kell lenni, hogy olyan tettek "támogatását és bűnpártolását" lássák tőle, amelyek ellentétesek az értékeivel és az eszményeivel.

Obama azt mondta, hogy kormánya most az amerikai-egyiptomi viszonyrendszer teljes körű értékelésén dolgozik, és nincs kétsége afelől, hogy a történtek után nem lehet visszatérni a szokásos ügymenethez. Megjegyezte, hogy közvetlenül Mohamed Murszi elmozdítása után az amerikai diplomácia sokat fáradozott azon, hogy a hadsereget a megbékélés útjára terelje.

Működik a felügyelet

Arról a legutóbbi leleplezésről, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) véletlenül, egy műszaki hibából adódóan több mint 150 ezer amerikai emailt is begyűjtött, az elnök úgy vélekedett, hogy ez is azt bizonyítja, hogy „a biztosítékok, ellenőrzések, auditok, és a felügyelet működött". Szerinte az NSA-nél senki sem akar visszaélni a programmal, de leszögezte, hogy a műszaki haladással párhuzamosan erősíteni kell a magánszféra sérthetetlenségének garanciáit.

Lányok mellé kiskutyák

A Fehér Ház a hét elején jelentette be, hogy az elnöki rezidencián 2009 óta lakó portugál vízikutya, Bo társat kapott, Sunnyt. Obama a lányai várható kirepülésével magyarázta, hogy családjának immár két kutyája van. Az elnök elmondta, hogy ő és felesége, Michelle Obama már látja, hogy mi várható. „Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy legyen valaki, aki üdvözöl bennünket az ajtóban, amikor hazaérünk" – mondta mosolyogva.

Rovatok