Index Vakbarát Hírportál

Újra felesküdött a zimbabwei matuzsálem

2013. augusztus 23., péntek 07:59

Ismét beiktatták Robert Mugabét Zimbabwe elnöki tisztségébe. Az országot 1980 óta kormányfőként, 1987-től elnökként vezető 89 éves politikus szerint Zimbabwe rosszakarói terjesztik csupán, hogy a választásokat csalással nyerte volna meg. „Néhány tisztességtelen nyugati ország állításával ellentétben a választás békés, szabad, tiszta és hiteles volt" – jelentette ki az ötéves ciklusát megkezdő elnök a hararei futballstadionban tartott egy órás beiktatási beszédében.

A júliusi megmérettetés – amelyen Mugabe pártja, a ZANU-PF is győzelmet aratott – az Egyesült Államok és az EU szerint is vitatható tisztaságú volt.

A jelenlegi kormányő, Morgan Tsvangirai szerint Mugabe egymillió ember szavazását tette lehetetlenné a 6 millió választópolgárból, ezzel is tovább torzítva az eredményt. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) párt vezetője 2009 óta tölti be a miniszterelnöki posztot, feszült koalícióban Mugabe pártjával. A hivatalosan most 34 százalékig jutott Tsvangirai többször is összetűzésbe került az elnökkel, az elmúlt évtizedben négyszer is letartóztatták rövidebb időre.

2008-ban az első fordulóban legyőzte Mugabét – az elnök hivatalosan is 43 százalékot kapott Tsvangirai 48 százalékával szemben – ám a második fordulótól Tsvangirai visszalépett, arra hivatkozva, hogy a választást meg fogják hamisítani a hatalom birtokosai és hogy pártja hívei ellen támadásokat intéztek a hatóságok. Az akkori összecsapások halálos áldozatokkal jártak

Mugabe az egykori brit gyarmat függetlenségéért küzdő politikusként vált ismertté a hatvanas évektől. Az afrikai ország 1980-ban vált önállóvá.

Rovatok