Index Vakbarát Hírportál

Kicsit megint őrizetbe vették Navalnijt

2013. augusztus 25., vasárnap 21:14 | aznap frissítve

Rövid időre őrizetbe vették vasárnap egy moszkvai kampányrendezvény után Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki a szeptemberben esedékes főpolgármester-választás egyik jelöltje.

Az AFP francia hírügynökség helyi tudósítói elmondták, hogy Alekszej Navalnijt rendőrautóval vitték el a rendezvény helyszínéről. Kampánystábjának egyik tagja szerint a rendőrség nem közölte az ellenzéki politikussal előállításának okát. Pár órával később szabadon engedték, amit maga Navalnij is megerősített Twitter-üzenetében.

"Minden oké. A rendőrfőnök saját termésű almával kínált, és közölte velem, hogy teljes mértékben szabad vagyok" - gúnyolódott az ellenzéki vezető.

Anna Veduta ellenzéki szóvivő a Twitter közösségi oldalon jelezte, hogy a Moszkva északkeleti részén vasárnap tartott gyűlésen mintegy 5-7 ezren vettek részt. A francia hírügynökség újságírói szerint a helyszínen a rendezvény ideje alatt néhány fiatal megpróbálta elvágni az elektromos vezetékeket.

A moszkvai választási bizottság éppen pénteken döntött arról, hogy Alekszej Navalnij a választási hadjárat során elkövetett állítólagos szabálysértések ellenére folytathatja főpolgármester-választási kampányát. A parlamenten kívüli ellenzék egyik legerősebb jelöltje ellen az utóbbi napokban számos feljelentés érkezett a bizottsághoz. Attól lehetett tartani, hogy a testület megvonja tőle a választáson való részvétel jogát.

Alekszej Navalnijt júliusban egy vitatott eljárás keretében sikkasztás miatt öt év letöltendő börtönre ítélte egy vidéki bíróság, ahol először őrizetbe vették, majd az ügyészség közbenjárására szabadon engedték. A másodfokú bírósági tárgyalás időpontját még nem hirdették ki.

A szeptember 8-án tartandó moszkvai megméretés legnagyobb esélyesének Szergej Szobjanyint, a Kreml jelöltjét tartják. A VCIOM közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint Navalnijnak esélye van arra, hogy a második legtöbb szavazatot nyerje el a voksoláson: 13 százalékot érhet el Szobjanyin 67 százalékával szemben.

Rovatok