Index Vakbarát Hírportál

300 potyautassal siklott ki a Bestia

2013. augusztus 26., hétfő 09:01

Legalább öten meghaltak, és tizennyolcan megsebesültek, amikor kisiklott egy potyautasokkal teli tehervonat a Mexikó déli részén, a guatemalai határ közelében. Elég nehéz kimenteni az embereket, mert a terület mocsaras, leginkább vízen és levegőn lehet megközelíteni, és térerő sincs. Ráadásul a vonat ócskavasat szállított, és sok utas ez alá szorult be.

A vonat annak ellenére siklott ki, hogy csak az előírt 9 km/órás sebességgel ment. A Fox News szerint azért történt a baleset, mert az eső meglazította a töltést, és elmozdított a síneket.

A potyautasok menekültek voltak, akik az Egyesült Államokba próbáltak eljutni Hondurasból, ahol a a mexikói drogkartellek miatt egyre rosszabb a közbiztonság. A tehervonat az egyik bevett menekülési útvonal, de akkor is nagyon veszélyes rákapaszkodni, ha egyébként nem siklik ki. Az utasok éppen ezért maguk között csak úgy hívják: „a Bestia”.

Jose Hector Alfonso Pacheco ott volt a kisiklott tehervonaton utazó potyautasok között. Azt mondja, azok az utasok haltak meg, akik a kocsikhoz rögzítették magukat, mert amikor a vonat kisiklott, ők nem tudtak leugrani.

Mario Bustillos Borge, a helyi vöröskereszt vezetője szerint sokkal több is lehet a halottak és a sebesültek száma, mert a roncsot még nem emelték fel. A mozdony és az első kocsi egyébként nem siklott ki, a mentés során többek között ezekkel szállítják kórházba a sebesülteket.

Rovatok