Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-szakértők elindultak a gáztámadás helyszínére

2013. augusztus 26., hétfő 11:39

Az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek csoportja hétfőn elindult a feltételezett múlt heti gáztámadás helyszínére, amely a szíriai főváros, Damaszkusz környékén található – közölték szemtanúk.

A kék golyóálló mellényt viselő ellenőrök öt-hat járműből álló konvoját a szíriai biztonságiak kísérték. Értesülések szerint a gépkocsioszlop a főváros keleti peremén fekvő Gúta térségébe tart. A terület az ellenzékiek ellenőrzése alatt áll.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők a területen múlt szerdán mérgező gázt vetettek be, ami több száz – sőt, egyes állítások szerint 1300 – ember halálát okozta. A damaszkuszi kormány ezt cáfolja, és a felkelőket vádolja vegyi fegyverek bevetésével.

Vasárnap kaptak engedélyt

A szíriai külügyminisztérium hosszas huzavona után vasárnap az állami televízióban jelentette be, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői hétfőn elmenjenek azokra a helyszínekre Damaszkusz külvárosaiban, ahol a szerdai állítólagos vegyifegyver-támadások történtek.

A közlemény szerint „megállapodás született Damaszkuszban a szíriai kormány és a világszervezet között az ENSZ leszerelési főképviselője, Angela Kane látogatása során, hogy megengedjék az ENSZ szakértői csoportjának a vegyi fegyver bevetésére vonatkozó állítások kivizsgálását Damaszkusz tartományban”. A dokumentum szerint a megállapodás „azonnali hatállyal életbe lép”.

Az ENSZ ellenőrei a múlt hét előtti vasárnap érkeztek Szíriába, s noha az állítólagos szerdai akció után több ország és nemzetközi szervezet is azonnali helyszíni vizsgálatot követelt, a damaszkuszi vezetés eddig ezt nem tette lehetővé. Egy amerikai szakértő szerint azért, hogy az incidens kézzelfogható bizonyítékai az idő múlásával gyengüljenek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hivatala közleményében azt is bejelentette: a szíriai vezetés beleegyezett, hogy a tényfeltáró vizsgálatok helyszínén tűzszünetet léptet életbe.

Rovatok