Index Vakbarát Hírportál

Három palesztint lőttek le

2013. augusztus 26., hétfő 20:57

A helyi hatóságok szerint három palesztin meghalt, mintegy húszan pedig megsebesültek az izraeli hadsereg és a palesztinok közötti hétfői összecsapásokban a Jeruzsálem melletti Kalandíja palesztin menekülttáborban. Az izraeli fél három sebesültről számolt be.

Az izraeli határőrök és a tábor lakói közötti összecsapások azután robbantak ki, hogy a határőrök letartóztattak egy palesztin férfit – szól az izraeli rendőrség álláspontja. Luba Szamri izraeli rendőrségi szóvivő elmondása szerint a mintegy ezerötszáz főnyi, köveket és molotov-koktélokat dobáló tömeg ellen a határőrök tömegoszlató fegyvereket vetettek be.

A palesztinok szerint a sérüléseket azonban éles lőszer okozta, erről az izraeliek nem beszéltek, mint ahogy ők halálos áldozatokról sem tudnak, csak sérültekről. Az incidenst követően mindenesetre egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg az amerikaiak által patronált béketárgyalások további sorsáról. Előbb a hírek szerint a palesztin fél lemondta a hétfőre Jerikóba tervezett találkozót, de ezt nem sokkal azután az amerikai külügyminisztérium cáfolta.

Az izraeli-palesztin béketárgyalásokat John Kerry amerikai külügyminiszter intenzív erőfeszítéseinek köszönhetően közel hároméves szünet után július 30-án újították fel Washingtonban. A korábbi béketárgyalások 2010-ben rekedtek meg a ciszjordániai telepbővítések miatt.

Rovatok