Index Vakbarát Hírportál

Újabb bubópestises betegek Kirgizisztánban

2013. augusztus 27., kedd 20:07

Mindent megtesznek a kirgíz hatóságok, hogy megfékezzék a bubópestis terjedését, miután a múlt héten egy vidéki fiú meghalt, most pedig három embert tartanak megfigyelés alatt, akik lehet, hogy szintén a fertőző betegség tünteteit mutatják - írja a rawstory.com.

Búbópestis

A bakterális fertőzés, melyet "fekete halálnak" is neveztek a középkorban, több tízmillió embert ölt meg a 14. században. A betegség egyébként alapvetően állatok között terjed, és nagyon ritka az emberi megfertőződés.

Az ország keleti csücskében található Ak-Szú megyét lezárták és a rendőrság őrzi azt a kórházat, ahol a múlt kedden elhunyt 15 éves Temirbek Iszakunovot kezelték. Úgy tudni, a három új beteg ugyanabból a faluból származik, ahonnan Iszakunov. A megfigyelés alatt tartott három páciens, egy asszony a kisgyerekével és egy tizenéves a bubópestis tünteteit mutatják: lázasak és hónaljuk és nyakuk körül duzzadtak a nyirokcsomóik. Egy forrás a lapnak azt mondta, a betegek kapcsoltban álltak az elhunyt 15 éves fiúval. Az egészségügyminiszter tagadja, hogy újabb fertőzöttek lennének.

Úgy tudni, Iszakunov akkor fertőződhetett meg, amikor megcsípte egy bolha, amely abban a mormotában lehetett, amit épp megetetni készült. A hatóságok kedden 131 embert különítettek el, hogy megakadályozzák a betegség terjedését. A faluban, ahol a fiú lakott, a hatóság házról-házra jár, hogy megtalálják azokat, akik szintén megfertőződhettek.

A Kazahsztánnal és Kínával határos megye közel esik az Iszik-köl tóhoz, ami népszerű úticél a turisták körében. Kazahsztánban szigorúan ellenőrzik a megyével határos határátkelőket, és a kazah egészségügyminiszter arra szólította fel az állampolgárokat, hogy ne utazzanak a szomszédos országba, amíg nem stabilizálódik a helyzet.

Rovatok