Index Vakbarát Hírportál

Pláza épül a líbiai nekropolisz helyén

2013. augusztus 27., kedd 21:13

2700 éves, az ókori görögök által épített várost bonthatnak le Líbia észak-keleti részében, hogy bevásárlóközpontot és házakat építsenek a helyükre, írja a külügyér blog. Cyrene-t időszámításunk előtt 2700 körül építette az egyik legnagyobb görög kolónia Líbiában - írja a France 24.  A város temetőjét már elkezdték lebontani, illetve egy 2200 éves viadukt egy részét is elpusztították.

A lapnak nyilatkozó régész szerint a környéken a szokásjog sokkal többet nyom a latba, mint a szerződések, és annak ellenére, hogy erről nem voltak papírjaik, a helyi gazdálkodók eddig nem merték a sajátjukként kezelni a területet. Kadhafi halálával viszont megváltozott a helyzet, így most város régészeti leletből – amely ráadásul a világörökség része – hirtelen építési területté minősült.

Ahmed Husszein, az al-bajdai egyetem régészprofesszora elmondta, hogy mindent megtett azért, hogy megakadályozza a rombolást, de mindenhol csak eggyel feljebb mutogattak. „Még a kulturális minisztert is hívtam a mobilján, de nem vette fel, ezért üzenetet hagytam, amire eddig nem érkezett válasz" - mondta a régész.

Husszein számos földtulajdonossal is beszélt, akik azt mondták, addig nem hagyják abba az építkezést, amíg a kormány nem ad nekik más földeket, vagy a földek árának megfelelő pénzt. A régész szerint egyébként az ország nincs olyan nehéz helyzetben, hogy ne tudja kiküldeni a hatóságokat, hogy azok megakadályozzák az illegális építési munkálatokat.

Husszein hozzátette: a nekropolisz egy része már végleg elveszett és a kormány tehetetlensége csak arra bátorítja a családokat, hogy a többieket követve a földjeiken található temetők bontásába kezdjenek.

Rovatok