Index Vakbarát Hírportál

Román miniszter szeretne magyar állampolgár lenni

2013. augusztus 27., kedd 07:11

Összesen tizenkétezer máramarosi és avasi román nyújtott be kérvényt a magyar állampolgárság megszerzésére – írta hétfőn a maszol.ro. A lap szerint a kérvényezők között szerepel a volt szállításügyi miniszter, Ovidiu Silaghi és a Szatmár megyei tanács elnöke, Adrian Ștef neve is.

A nagybányai Demokrácia Központ vezetője azt mondta, 2012 után a kérvények egy része az Avas vidékéről érkezett, az ott lakók nagy része Angliában szeretne dolgozni, ezért kérik a magyar állampolgárságot. A máramarosiak többsége pedig az Egyesült Államokba vagy Kanadába akar utazni, ahová a magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra.

A térségből benyújtott 30 ezer kérvény közül csak harmincat utasítottak el, mert a kérvényező nem tudott magyarul. Ám ha a kérvényező három hónap alatt megtanulja a nyelvet, újra kérvényezheti az állampolgárságot. Egy megkérdezett férfi elmondta, hogy több mint négy éve próbálkozik Bukarestben a kanadai vízum megszerzésével, mindeddig sikertelenül. Ezért – sok más honfitársához hasonlóan – úgy döntött, leadja a kérést a magyar állampolgárság megszerzésére, mert így sokkal egyszerűbb lesz.

A férfi szerint az állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételeket egyszerű teljesíteni: „az eskü szövegét meg lehet tanulni kívülről, mint egy verset, a magyar állampolgárságú felmenőt pedig egyszerű bizonyítani, mert mindenkinek van egy nagyszülője, akit annak idején elmagyarosítottak” − mondta, és hozzátette, hogy a legnehezebb része meggyőzni a papot, hogy kutakodjon a levéltárban.

Messze Romániából érkezett egyébként a legtöbb választási regisztrációs kérelem: 2110 darab. A második legtöbb Szerbiából (801), majd Németországból (211) – írja a Népszava. A lap szerint egy hét alatt csaknem kétszeresére nőtt azoknak a határontúli magyar állampolgároknak a száma, akik jelezték, hogy szeretnének részt venni jövőre a magyarországi választáson.

Hétfőig 4587 külhoni magyar állampolgár jelezte ezt az igényét, a lap szerint a regisztrált külhoniak listája szinte biztosan százezresre duzzad jövő tavaszig. Hozzáteszik, novembertől online is lesz lehetőség a feliratkozásra.

Rovatok