Index Vakbarát Hírportál

Zimmerman dollárszázezreket követelhet

2013. augusztus 27., kedd 23:44

Perköltségének megtérítésére 200-300 ezer dolláros kártérítéssel élhet George Zimmerman, akit felmentettek az alól a vád alól, hogy hirtelen felindulásból meggyilkolta a tizenéves afroamerikai Trayvon Martint.

A floridai törvények alapján a felmentett vádlottak perköltségeit az állam (ez esetben Florida) fedezi, amennyiben ezzel a bíró is egyetért. Zimmerman ügyvédje, Mark O'Mara, aki Debra S. Nelson bírótól fogja kérni a perköltségek megtérítését, a CNN-nek elismerte, hogy az igényeltnél sokkal alacsonyabb összegű kártérítésre számít.

O'Mara a saját ügyvédi díját - amelyet Florida állam nem köteles megtéríteni - mintegy 1 millió dollárra, a védelem összköltségét pedig mintegy 2 millió dollárra becsülte. A szakértői díjak ebből 75-100 ezer dollárra rúgtak. Az ügyvéd elmondta, hogy az ügyfelével kötött megállapodás szerint Zimmerman akkor fogja majd kifizetni, ha lesz rá pénze.

A per nem kezdődött Zimmerman számára kedvezően. Az ügyész így nyitott: „biztos vagyok benne, hogy ennek a pernek a végén mindenki tudni, érezni fogja a fejében, a szívében és a gyomrában is, hogy George Zimmerman nem azért lőtte le Trayvon Martint, mert le kellett lőnie. Nem, ő létező legaljasabb okból lőtt: azért, mert lőni akart”. John Guynak nem lett igaza,  a fegyvertelen fekete fiatalt agyonlövő önkéntes polgárőrt felmentették. A 29 éves Zimmermant minden vád alól felmentettek.

A jogvédő csoportok és az afroamerikai közösségek által széles körben rasszistának minősített verdikt Egyesült Államok-szerte tiltakozásokat váltott ki.

A jelenleg munkanélküli Zimmerman a CNN szerint abból tehet szert bevételre, ha könyvet ír az országos figyelem középpontjába került esetről, és ha megnyeri az NBC News ellen rágalmazás ügyében indított perét. A televízió ugyanis pontatlanul idézte Zimmerman és a rendőrségi diszpécserközpont között az incidens éjszakáján lezajlott beszélgetést.

Rovatok