Index Vakbarát Hírportál

1500 éves hajóra bukkantak Isztambulban

2013. augusztus 29., csütörtök 20:29

A kikötő maradványaira a Boszporusz-szoros európai partján fekvő Yenikapi városrészben, a Marmaray-alagút építése során bukkantak 2004-ben. A nyolc éve folyó feltárási munkálatok során a felszínre hozták a 37 elsüllyedt hajó maradványait, valamennyi hajó a 7. és a 11. századból való.

Az alagút megépítése a felbecsülhetetlen történelmi értékekkel bíró területen nehezen haladt, emiatt nem is készült el a tervezett 2010-es időpontra. A jelenlegi tervek szerint idén október végén nyílhat meg a földrengésveszélyes Boszporuszon át 60 méter mélyen húzódó, 1,4 kilométeres vasúti alagút, amely a világ legmélyebben fekvő ilyen szerkezete. „Ott voltak ezek a régészeti dolgok, aztán, hol ez, hol az. Tényleg fontosabbal ezek a dolgok, mint az emberek?" – fakadt ki a munkálatok csúszása miatt még 2011-ben Recep Tayyip Erdogan.

Tunnel to A Lost World " Marmaray Project in Istanbul "

A régészeti munkák azonban a kormányzati neheztelés ellenére befejeződhettek.

A hajószerkezeteket az isztambuli régészeti múzeumba és a bodrumi víz alatti régészeti kutatóintézetbe szállították konzerválásra. A szakemberek most hozzálátnak néhány hajó helyreállításhoz. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt 24 hónapig tart. 
Ufuk Kocabas professzor, a projekt vezetője, az Isztambuli Egyetem tengerrégészeti fakultásának vezetője az Anadolu török hírügynökségnek elmondta, hogy a világ legnagyobb középkori hajógyűjteményét tárták fel a térségben.

A legöregebb hajó mintegy 1500 éves. Helyreállításuk egy hosszú folyamat lesz. A hajótörzseket különféle vegyi anyagokkal fogják megerősíteni. Az egyik hajó pontos másolatát is elkészítik eredeti méretében.

Konstantinápoly ókori kikötője a Kr.u. 4. században, I. Theodosius római császár (379-395) uralkodása alatt épült és a 10. század végéig használták. A kikötő feltárása során a hajószerkezetek mellett eddig több tízezer különböző más lelet is előkerült, amelyek a több mint 8500 éve benépesült terület történetéről mesélnek.

Rovatok