Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrál városok a legjobbak

2013. augusztus 29., csütörtök 01:12 | aznap frissítve

A világ tíz legélhetőbb városából négy Ausztráliában található, ráadásul Melbourne három éve folyamatosan felkerül a legszuperebb városok listájára – derült ki az Economist Intelligence Unit (EIU) 2013-as felméréséből. A top 10-es lista maradék helyein van egy új-zélandi és három kanadai város, Európából pedig Helsinki és Bécs került a legjobb városok közé, ez utóbbi rögtön szorosan a második helyen.

Az EIU rangsorában 28 város kapott rosszabb pontszámot a tavalyinál, ami részben az arab tavasz miatti erőszakhullámnak, részben az európai válságnak, részben pedig a kínai zavargásoknak köszönhető.

A legélhetőbb városok mindegyike gazdag, kis népsűrűségű országban van, míg a lista alján találjuk például a polgárháború sújtotta Damaszkuszt. A szíriai főváros tíz helyet csúszott vissza a rangsorban tavalyhoz képest.

A rangsor felállításához összesen 140 várost értékeltek öt szempont – egészségügyi ellátás, kultúra, környezet, oktatás, infrastruktúra és kiegyensúlyozottság – szerint az EIU munkatársai. A városok összesen 100 pontot érhettek el az értékelés során. Melbourne 97,5 ponttal vezeti a rangsort, Bécs mindössze egy tizedponttal marad el mögötte.

A listán néhány jelentős változás is volt ez előző évekhez képest: Madrid a tüntetések miatt öt hellyel csúszott vissza, de még így is a lista első harmadában maradt, ahová 80 fölötti pontszámmal idén Pozsony is bekerült. A szlovák főváros ezzel az eredménnyel a tíz legtöbbet fejlődő város közé.

Rovatok