Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi akkor lehetne ártatlan, ha teljesen ostoba lenne

2013. augusztus 29., csütörtök 19:56

Az olasz Legfelsőbb Bíróság indoklást adott ki a korábbi miniszterelnök, Silvio Berlusconi elítélésével kapcsolatban, írja a BBC az Ansa hírügynökség információi alapján.

Berlusconit augusztus elsején ítélték négy év börtönre, amiből három évet kapásból elengedtek neki egy korábbi amnesztiatörvény miatt. A vád szerint az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el, mivel nem fizette be a közvetítési jogdíjakat. A volt miniszterelnök a mai napig ártatlannak vallja magát, és állítja, nem tudott róla, hogy jogdíjakat kellett volna fizetnie, a politikai pályájával volt elfoglalva azokban az években, a filmekkel nem foglalkozott.

A bíróság viszont most kijelentette, hogy Berlusconi pontosan tudott a rendszer működéséről, hiszen ő kezdeményezte azt. Állítják, "ő volt az ész a folyamatok mögött".

A Legfelsőbb Bíróság szerint Berlusconi utasította cége menedzsmentjét, hogy adócsalással állítsák meg a kiadások növekedését. A bírósági dokumentum szerint a politikus egyfajta tükörjátékot játszott, amikor direkt növelte a televíziós jogok árát, majd pedig nem fizetette be azokat. "Ahhoz, hogy a vádlott, ez az üzletember ne ismerje fel, hogy adócsalást követ el, teljesen ostobának kellett volna lennie" – állítja a hivatalos szöveg.

Az adócsalással Berlusconi 280 millió eurót keresett feketén. A bíróság októberben döntheti el, hogy a kiszabott egy évet házi őrizetben vagy közmunkásként kell eltöltenie.

Az ítélet következményeként az olasz kormány is megrogyhat, mivel Berlusconi pártja tagja a kormánykoalíciónak. A volt miniszterelnök ezért állítja, a baloldali ellenzék áll pere mögött, ő pedig a vendetta áldozata.

Rovatok