Index Vakbarát Hírportál

Gyanús mozgás egy észak-koreai atomreaktornál

2013. augusztus 29., csütörtök 07:08

Gyanús munkálatokat figyelt meg az ENSZ Észak-Koreában a jongbjoni atomreaktornál, ahol a kommunista ország korábban nukleáris fegyvereknél is alkalmazható plutóniumot állított elő - derül ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerdai jelentéséből.

Az IAEA szerint az öt éve üzemen kívül helyezett, grafitfékezésű reaktor közelében műhold segítségével megfigyelt építési munkálatok a létesítmény újraindítását jelezhetik.

A beszámoló alapján nem zárható ki, hogy az atomprogrammal fenyegetőző ország - korábbi kijelentéseinek megfelelően - továbbra is dolgozik nukleáris ütőerejének fejlesztésén. Phenjan azzal érvel, hogy elrettentésként kíván ilyen képességgel rendelkezni.

A kommunista ország már idén áprilisban kilátásba helyezte az 5 megawattos reaktor újraindítását, szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy a régóta nem használt létesítmény jelentősen károsodhatott a passzív időszak alatt, így a reaktor beindítása még akár további fél évet is igénybe vehet.

Az atomlétesítményt még 2008-ban állították le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként. Akkor Phenjan lerombolta a hűtőtornyot is, hogy bizonyítsa tárgyalási készségét.

A reaktor tőszomszédságában folyó építkezéseket és földmunkákat idén március és június között figyelték meg. A jelentés alapján a reaktorhoz közeli árkok létrehozása kapcsolatban állhat az erőmű hűtőrendszerének átalakításával, amivel kiküszöbölhető lenne a hűtőtorony több időt igénylő újraépítése.

A létesítmény évente hat kilogramm, atomfegyverben is alkalmazható plutónium előállítására lehet képes.

A távol-keleti ország februárban kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, idén júniusban azonban többször is kinyilvánította, hogy kész feltételek nélkül, közvetlenül kétoldalú tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal. Washington ugyanakkor többek között az atomfegyverkezés leállításához kötötte, hogy Phenjannal közvetlenül tárgyalóasztalhoz üljön.

Rovatok