Index Vakbarát Hírportál

Amerikai rémálom: sztrájkolnak a gyorséttermek

2013. augusztus 29., csütörtök 19:14

Az eddigi 7,25 dolláros minimális órabér helyett 15 dollárt követelnek a legnagyobb amerikai gyorséttermi láncok dolgozói. A sztrájkhullám még novemberben indult New Yorkból, azóta elérte Bostont, Chicagót, Detroitot, San Diegót, Indianapolist és Seattle-t is.

A McDonald's, Taco Bell, Wendy's, Burger King, Pizza Hut és számos más étteremlánc alkalmazottjai azt szeretnék, ha ezután éves fizetésük elérné a 31 ezer dollárt (mintegy 6,8 millió forintot), a jelenlegi 15 ezer helyett.

A követelés jóval meghaladja Barack Obama ígéretét: az Egyesült Államok elnöke 9 dollárig emelné az órabérek alsó határát.

Igaz, az alkalmazottaknak nem feltétenül az órabér a legnagyobb gondjuk, hanem az, hogy nem kapnak lehetőséget teljes nyolc órát ledolgozni. Sokuknak óráik alapján a 600 dollárt sem éri el a havi fizetésük.

A franchise rendszer azonban megköti az éttermek kezét, hiszen annak költségeit nem áll módjukban csökkenteni, hogy emelhessék a fizetéseket. Ezt viszont a tőzsdén lévő étteremláncok sínylenék meg, mivel a profit csökkenése a részvények árának eséséhez vezetne. A gyorséttermek így legfeljebb egy dollárral tudnák emelni a béreket.

A korábbi sztrájkok azonban szintén nem érték el céljukat, így nem valószínű, hogy a dupla burger mellett a dolgozók dupla fizetése is megjelenik.

Rovatok