Index Vakbarát Hírportál

Obama: Folytassák Martin Luther King menetelését!

2013. augusztus 29., csütörtök 00:37 | aznap frissítve

Amerika szabadabbá és igazságosabbá vált a polgárjogi szervezetek 1963-as washingtoni menetelése nyomán, nemcsak a feketék, hanem a nők, a spanyol ajkúak és a melegek számára is - jelentette ki szerdán Barack Obama elnök a legendássá vált megmozdulás 50. évfordulóján elmondott beszédében.

Az elnök a televíziók által élőben közvetített beszédében arra biztatta az amerikaiakat, hogy "folytassák a menetelést" Martin Luther King tiszteletes álmának beteljesítése felé. Méltatta a polgárjogi mozgalom vezetőinek bátorságát, és kijelentette, hogy King, Medgar Evers, James Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner nem halt meg hiába.

"Nagy győzelmet arattak, de meggyaláznánk ezeket a hősöket, ha azt a látszatot keltenénk, hogy e nemzet műve már be van fejezve" - mondta Obama.

"Azért, mert tovább meneteltek, Amerika megváltozott. Azért, mert meneteltek, elfogadták a polgárjogi törvényt. Azért, mert meneteltek, aláírták a választójogi törvényt. Azért, mert meneteltek, a lehetőség és az oktatás kapui megnyíltak, ezért a lányaik és fiaik azon túl is el tudták képzelni az életüket, hogy mások ruháját mossák vagy valaki más cipőjét fényesítsék" - hangzott a szónoklat.

"Azért, mert meneteltek, megváltoztak a városi tanácsok, és megváltoztak az államok törvényhozásai, és megváltozott a kongresszus és, igen, végül megváltozott a Fehér Ház is" - hangoztatta Obama a százezresre becsült hallgatóságának ovációja közepette.

Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke a Washingtonban emelt Lincoln-emlékmű lépcsőjén, ugyanarról a helyről szónokolt, mint ahonnan fél évszázaddal ezelőtt King tiszteletes mondta el legendássá vált, "Van egy álmom" kezdetű beszédét.

Az elnök a gazdasági igazságosság ügyét a polgárjogi küzdelem "befejezetlen ügyének" nevezte és összefogást sürgetett az olyan szociális célok elérése érdekében, mint a közgyógyellátás kiterjesztése, a közoktatás és az esélyegyenlőség.

A jubileumi megemlékezésen felszólalt Jimmy Carter és Bill Clinton volt amerikai elnök is. Carter egyebek között arról beszélt, hogy King harcolna a választási törvény azon, több államban elfogadott változata ellen, amely személyi igazolvány felmutatásához köti a szavazás jogát, valamint a magas munkanélküliség és az ellen, hogy a börtönökben aránytalanul magas a feketék aránya. Clinton szerint a tiszteletest csalódottsággal töltené el az ország politikai megosztottsága, és összefogást sürgetett.

Noha a megemlékezés a szervezők szándékai szerint pártokon felül álló volt, a washingtoni megemlékezésen a Republikánus Párt egyetlen választott képviselője sem szólalt fel. A rendezvényre meghívták a - szintén republikánus - két Bush exelnököt is, de ők a meggyengült egészségükre hivatkozva távol maradtak.

Rovatok