Index Vakbarát Hírportál

Obama nem akar egy újabb Afganisztánt

2013. augusztus 29., csütörtök 07:03 | aznap frissítve

Az amerikai közszolgálati televíziónak nyilatkozó elnök szerdán azt mondta, még nem döntötte el, megindítja-e a támadást Szíria ellen. Obama nem akar egy újabb Afganisztánt vagy Irakot. Az amerikai elnöknek források szerint még a héten meg kellene indítania a támadást, mert jövő héten Oroszországba utazik a G20-csúcsra, most azonban David Cameron brit miniszterelnöknek kell váratlan ellenkezéssel szembenéznie a parlamentben. Orosz források jelezték, hogy ha megindul a katonai akció, ők nem avatkoznak be.

A PBS-nek (Public Broadcasting Service) adott félórás interjújában Barack Obama kijelentette, hogy abban már mindent kétséget kizáróan biztosak, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be Damaszkuszban. „Biztosítanunk kell, hogy ha egy kormány megszegi a nemzetközi normákat a vegyi fegyvereket illetően, melyekkel minket (az USA-t) is fenyegethetnek, akkor felelősségre vonhassák őket” – mondta az elnök.

A szerdai interjúban az is kiderült, hogy a katonai beavatkozásról még nem hozott döntést, de hozzátette, hogy amennyiben sor kerül rá, azt mindenki tekintse „figyelmeztető lövésnek” a jövőbeli vegyi fegyveres támadásokat illetően. Obama a riporterek kérdésére, miszerint hol tart az amerikai kormány a válaszlépés tekintetében, azt válaszolta, hogy több lehetőségük is van, melyeket jelenleg is mérlegelnek.

Obama szerint az kizárt, hogy az USA aktívan beleavatkozzon a Szíria belügyének tekinthető polgárháborúba, ami már évek óta folyik. Diplomáciai csatornákon keresztül viszont folyamatosan igyekeznek valami megoldást találni a konfliktus mielőbbi lezárására. A vegyi fegyverek bevetésével azonban Szíria átlépett egy határt, amit az USA már nem nézhet tétlenül.

„Szövetségeseink és barátaink vannak a régióban: Törökország, Jordánia és Izrael. A vegyi fegyverek alkalmazásával az Aszad-kormány megszegte a nemzetközi megállapodásokat, így valamit tennünk kell.” Az elnök viszont azt is kijelentette, hogy az USA-nak nem áll érdekében egy olyan elhúzódó háborúba beszállni, mint amilyen Afganisztánban vagy Irakban vívott és vív még most is.

A BBC szerint az USA-ban végzett közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy az amerikai lakosságot nem nagyon érdekli a szíriai konfliktus, és nem szeretnék, ha a kormány beleavatkozna az eseményekbe, talán pont azért, mert elhúzódó, veszteségekkel járó hadjárattól tartanak.

A Fehér Házból származó értesülések szerint a kormányzat csütörtökön akarja tájékoztatni a kongresszus vezetőit a szíriai helyzetről. A Washington Post szerint valószínűleg ezen a napon fogják nyilvánosságra hozni a hírszerzésnek az augusztus 21-i vegyifegyver-támadás felelősére vonatkozó „cáfolhatatlan” bizonyítékait is, ami akár a támadás közvetlen előjátéka lehet.

A CNN kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az Egyesült Államok nem kíván késlekedni a bizonyítottnak vélt szíriai vegyifegyver-támadás megtorlásával, és ha kell, akár egyedül is cselekszik. Ezt azért emelhették ki a források, mert váratlanul problémákba ütközött a britek részvétele az akcióban. A brit nemzetbiztonsági tanács szerdai ülésén egyhangúlag támogatta azt a fölvetést, hogy induljon akció Szíria ellen, de a Biztonsági Tanácsban az oroszok ellenkezése miatt nem sikerült napirendre tűzni a beavatkozásra is felhatalmazást adó javaslatot.

A brit parlament csütörtökön vitatja meg a kérdést, de lázadozó konzervatív képviselők mellett a Munkáspárt is bekavart Cameron tervébe, és változtatott álláspontján. A brit kormány parlamenti vitára készített határozati javaslatából már az derül ki, hogy London addig nem kíván katonailag beavatkozni, amíg az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei nem közlik vizsgálataik eredményét. A parlamentben kétszer, jövő héten is szavazni fognak a katonai akcióról. Addigra végezhetnek az ellenőrök, habár azt még nem tudni, mikor hozzák nyilvánosságra vizsgálataik eredményét, eddig előzetes mintavételt végeztek.

A CNN szerint ha Obama végül a támadás mellett dönt, akkor a csapásokat feltehetően az elkövetkező három nap valamelyikén indítják meg, vagyis a britek nélkül, és a jövő hét elejéig – amikor Obama svédországi látogatásra és az Oroszországban megtartandó G20-csúcsra utazik befejezik. Ugyanakkor az Egyesült Államoknak nem jönne jól, ha legfontosabb szövetségeseinek nyílt támogatása nélkül, egyedül ugrana bele egy bizonytalan kimenetelű akcióba.

A képletet ráadásul a szövetségesekkel való egyeztetés nehézségei mellett az is bonyolítja, hogy az ENSZ-ellenőrök a tervek szerint vasárnapig még mindenképp Szíriában maradnak, Ban Kimun ENSZ-főtitkár addig időt is kért nekik.

Közben orosz források jelezték az Interfax hírügynökségnek, hogy amennyiben megindul a támadás Szíria ellen, Moszkva nem avatkozik be.

Rovatok