Index Vakbarát Hírportál

Az adójog is elismerte a melegházasságot

2013. augusztus 30., péntek 11:11

Elismerte a melegházasságot az IRS, vagyis az amerikai kormány adószedésért és adózási bűnüldözésért felelős szerve. Az IRS szempontjából a bejegyzett azonos nemű kapcsolat akkor is számít majd, ha az állam, amelyben a pár él, nem támogatja a melegházasságot. Tehát akkor is házastársakként adóznak majd, ha legális esküvőjük volt New Yorkban, de aztán Alabamába költöztek. A 2013-as adózási évben a hivatalosan is házas párok már nem küldhetik el adóbevallásukat szingliként.

Meleg és civil szervezetek üdvözölték az új szabályozást. Végre a meleg és a leszbikus házaspárok is élvezhetik az adókedvezményeket és az őket megillető egyéb védelmet, amiről eddig le kellett mondaniuk a házasságvédelmi törvény diszkriminációja miatt – nyilatkozta a Human Rights Campaign vezetője.

A washingtoni Adópolitikai Centrum szakértője szerint viszont a kincstári döntés kedvezőtlenül is hathat egyes párokra, ugyanis akik hasonló keresettel rendelkeznek, többet fizetnek majd házastársként, mint amennyit egyedülállóként adóztak korábban. Bizonyos azonos nemű párok ugyanakkor most visszaigényelhetik a korábbi évek befizetett összegeinek egy részét.

Rovatok