Index Vakbarát Hírportál

Mandelát kiengedték a kórházból

2013. szeptember 1., vasárnap 12:55

Kiengedték Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnököt a Pretoria kórházból, ahol tüdőfertőzés miatt kezelték június óta. A dél-afrikai demokrácia megalapítójának tartott exelnök az otthonában gyógyul tovább - írja a CNN.

"Madiba állapota még mindig kritikus és néha instabil, de az orvosi csapata úgy gondolja, a houghtoni otthonában is meg fogja kapni azt az intenzív ellátást, mint a Pretoriában" - közölte Jacob Zuma jelenlegi elnök hivatala, Mandela klán-nevét használva.

A 95 éves egykori elnök júnis elején egy tüdőfertőzés miatt került kórházba. "A kórházi tartózkodási alatt exelnökünk állapota hol komoly, hol válságos, hol pedig instabil volt. A különböző betegségek okozta nehézésgek ellenére Mandela, mint mindig, bátor maradt"  - írta közelményében az elnöki hivatal.

Szombaton néhány híroldalon tévesen jelent meg, hogy Mandelát hazaengedték, mivel egyes családtagjai félreértették a kórházat.

Mandelát 1994-ben választották meg Dél-Afrika első fekete elnökének, mindössze négy évvel azután, hogy letöltötte 27 éves börtönbüntetését, amelyet az apartheid elleni harc miatt szabtak ki rá.

Rovatok