Index Vakbarát Hírportál

Megelőző lépést sürgetnek a szíriai rezsimben

2013. szeptember 1., vasárnap 21:48 | aznap frissítve

Megelőző válaszlépést javasol az Egyesült Államok ellen egy szíriai miniszter. Ali Hajdar, a nemzeti megbékélésért felelős miniszter szerint Barack Obama amerikai elnök elvi döntésével a támadásról Washington hadat üzent, ezért a szíriaiaknak joguk van minden lehetséges módon megelőző válaszlépést keresni az amerikai érdekeltségek ellen, írja a Bloomberg.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy „egy szíriai az amerikai fenyegetés miatt fél elhagyni otthonát, miközben egy amerikai nagykövet úgy sétálgathat, ahogy csak akar." Az Egyesült Államoknak egyébként nincsenek diplomatái Szíriában, 2012-ben más nyugati diplomatákkal együtt kiutasították őket az országból.

Hajdar szerint Obama döntése a kongresszus bevonásáról nem jelent „visszavonulást". Ezzel az egyik szíriai állami lap, az al-Thawra cikkére utalhatott, amiben „a történelmi amerikai visszavonulás kezdeteként" értékelték Obama lépését.

A Bloomberg ugyanakkor hozzáteszi, hogy Hajdar olyan miniszter, akinek nincs ráhatása a katonai stratégiára a rezsimen belül. Ráadásul Obama ugyan megvárja a kongresszust, ami csak a szeptember 9-i héten dönt a beavatkozásról, de például a miniszter által említett megelőző lépés akár változtathat is ezen. Az elnök szombati beszédében jelzésértékűen úgy fogalmazott, hogy a katonai akció holnap, jövő héten vagy egy hónap múlva is megindulhatna (a szíriai partoknál felsorakozott amerikai rombolókról és a lehetséges célpontokról bővebben infografikánkon).

Vael Nadír al-Halaki  szíriai miniszterelnök pedig arról beszélt a SANA állami hírügynökség szerint, hogy Szíria elég erős, hogy ellenálljon bármilyen támadásnak és nem futamodik meg a fenyegetések hatására. Obama bejelentése után szombaton azt mondta, hogy a hadseregük teljes készültségben, bármikor készek szembenézni a várható kihívásokkal.

Vasárnap a felkelőknek régóta fegyvereket szállító Szaúd-Arábia is beszállt a retorikai ütésváltásba, és nemzetközi fellépést sürgetett. „A szíriai rezsim minden határt átlépett zsarnokságával. Nincs már meg a legitimitása sem az arab világban, sem nemzetközileg" – jelentette ki Szaud al-Faisal külügyminiszter az Arab Liga kairói ülésén. Szerinte a nemzetközi közösségnek véget kell vetnie a két és fél éve tartó konfliktusnak, írja a CNN.

Az Arab Liga arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy cselekedjen felelősen és tegyen meg minden elrettentő és szükséges lépést a vegyi fegyveres támadások ellen. A BT-ben Oroszország és Kína korábban megvétózta a Szíria elleni határozati javaslatokat.

A Fehér Ház közben megkezdte a törvényhozók meggyőzését Obama szombati döntése után, miszerint a kongresszusban is felhatalmazást kér a katonai akcióhoz. Vasárnap délután 100-150 szenátornak és képviselőnek ismertették a szíriai helyzetet a Fehér Házban. John McCain szenátort, a 2008-as republikánus elnökjelöltet hétfőn külön is meghívták a Fehér Házba, hogy beszéljenek Obamával a helyzetről. McCain az elmúlt héten a korlátozott beavatkozást még kevésnek is nevezte.

John Kerry külügyminiszter pedig bejelentette, hogy az ENSZ-ellenőröktől független, de megbízható forrásból szerzett bizonyítékok alapján vér- és hajmintákkal is igazolni tudják, hogy szarint vetett be a szíriai rezsim augusztus 21-én Damaszkusznál. Kerry korábban azt mondta, a támadásban 1429-en, köztük 426 gyerek is meghalt.

Rovatok