Index Vakbarát Hírportál

A magyar örmények előveszik a kormányt

2013. szeptember 2., hétfő 18:44

Az örmény kisebbségi önkormányzat nyílt levelet írt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatásának ügyében. Azt kérdezik tőle, hogy ha a kormány tényleg fel volt háborodva, amikor az azeriek elengedték a baltás gyilkost, sikerült-e ezt éreztetni Azerbajdzsánnal is. Például arra kíváncsiak, hogy ha önerőből  „nem tudta elérni a magyar diplomácia, hogy a bűnös letöltse teljes büntetését”, megpróbálták-e mindezt nemzetközi fórumok elé vinni.

Az Országos Örmény Önkormányzat azt is kérdezi Navracsics Tibortól, hogy terveznek-e további lépéseket Azerbajdzsánnal szemben. Remélik, hogy nem a szabadon bocsátás utáni botrány miatt átadott diplomáciai jegyzék lesz a kormány egyetlen tiltakozó akciója.

Safarov még 2004-ben ölt meg Budapesten egy örmény katonát, akivel ugyanazon a NATO-gyakorlaton vettek részt. Ezután 2006-ban a magyar bíróság életfogytiglanra ítélte. Tavaly viszont kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak, ahol azonnal kegyelmet kapott, és azóta nemzeti hősként tisztelik. Németh Zsolt külügyi államtitkár később hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, és diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Rovatok