Index Vakbarát Hírportál

Az afgán kormány tárgyalna a tálibokkal

2013. szeptember 2., hétfő 10:08

Afganisztán kormánya kész tárgyalásokat kezdeni a tálibok képviselőivel a több éve tartó konfliktus békés rendezéséről Kabulban vagy Törökországban, illetve Szaúd-Arábiában – szögezte le az a hétfői közlemény, amelyet a külügyminisztériumban előző este tartott tanácskozás után hoztak nyilvánosságra. A minisztérium képviselője hangsúlyozta, hogy a javaslat célja a tárgyalásos rendezési folyamat felgyorsítása.

A tárgyalások helyszínéül a kormány a fővárost, Kabult javasolta. Ugyanakkor közölte, hogy amennyiben a tálibok nem hajlandók Kabulba utazni, a találkozót megrendezhetik egy muzulmán országban, mindenekelőtt Törökországban vagy Szaúd-Arábiában. Ez utóbbi esetben a tárgyalások céljából a tálibok irodát nyithatnának ezen országok egyikében – fogalmazott a külügyminisztérium.

Az afgán kormány felszólította a szomszédos Pakisztánt is, hogy támogassa a tárgyalásos rendezést. A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy Hamid Karzai elnök a közelmúltban Iszlámábádban ígéretet tett az együttműködésre.

Kabul hónapokkal ezelőtt – amerikai közvetítéssel – már kísérletet tett a tálibokkal való kapcsolatfelvételre. A tálibok akkor irodát is nyitottak a katari fővárosban, Dohában, a tárgyalások azonban nem kezdődtek meg.

Rovatok