Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatnák a Muzulmán Testvériséget Egyiptomban

2013. szeptember 2., hétfő 16:20

Bírósághoz fordult Egyiptom egy vezető igazságügyi tanácsadó testülete, hogy oszlassák fel a Muzulmán Testvériséget mint bejegyzett nem kormányzati szervezetet, közölték igazságügyi források. A bíróság az elkövetkezendő hónapokban dönt a Muzulmán Testvériség ellenfelei által beterjesztett ügyben. Az említett igazságügyi testület mostani ajánlása nem kötelező jellegű, igazságügyi források szerint az eljáró bíróság soron következő ülése pedig csak november 12-én várható.

Azután jegyeztette be magát hivatalosan nem kormányzati szervezetként a Mohamed Murszi megbuktatott elnök mögött álló, 1928-ban alapított Muzulmán Testvériség, hogy egy bírókból álló testület március 20-án arra hivatkozva javasolta a feloszlatását, hogy az iszlamista mozgalomnak nincsen jogi státusa.

A Muzulmán Testvériséget 1954-ben feloszlatták Egyiptom katonai irányítói, ezért évtizedeken át betiltott, ám de facto működő szerveződés volt, ez az állapot egészen Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök 2011-es bukásáig tartott. Mubarak távozása után az ország legjobban szervezett mozgalmának számító csoport pártot alapított, amely megnyerte az első szabad parlamenti választásokat. Tavaly pedig államfővé választották Mohamed Murszit, az iszlamisták vezetőjét, aki ezután névlegesen kilépett a pártból.

A tömegek követelésére a hadsereg jó két hónappal ezelőtt, július 3-án megbuktatta a vádak szerint az ország ügyei helyett a saját, valamint az őt támogató Muzulmán Testvériség hatalmának kiépítésével foglalkozó Murszi elnököt. Egy nappal később, július 4-én Egyiptom főügyésze erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával elrendelte az iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását. A megbuktatott államfőnek hasonló vádakkal kell szembenéznie jövő vasárnapi tárgyalásán.

Rovatok