Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás is lehet Verespatak miatt

2013. szeptember 2., hétfő 17:57

Nem zárta ki a népszavazás kiírásának lehetőségét Traian Basescu az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása ügyében, mondta a román államfő, aki hozzátette, hogy továbbra is a bányaipar támogatója marad. Bírálta Victor Ponta miniszterelnököt amiatt, hogy a román kormány nem vállalta magára a döntést a verespataki aranykitermelés ügyében, hanem a parlamentre hárította.

Basescu szerint a beruházás körüli félelmek a ciántechnológiával kapcsolatosak, ezért szakértőknek kell megvizsgálniuk, mennyire kockázatos ez a kitermelés a technológia mai fejlettségéhez képest. Hozzátette, hogy ovábbra is a bányaipar híve marad, de ezt a beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha a társadalom is akarja, ezért párbeszédet kell kezdeményezni.

A román Sociopol közvélemény-kutató által közzétett felmérés szerint a lakosság kétharmada támogatja a verespataki aranykitermelés beindítását, valamint a munkahelyek teremtését, ugyanakkor több romániai nagyvárosban rendeztek tüntetést vasárnap az erdélyi Verespatakra tervezett ciántechnológiás aranybánya ellenzői, miután a héten a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról.

Magyarország is aggódik

Magyarországon a Külügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményben fejezte ki aggodalmát az augusztus 27-én elfogadott román törvénytervezettel kapcsolatban. Mint írják, „a ciános technikára épülő aranybányászat jelentős környezeti kockázatokat hordoz, veszélyezteti a vizek tisztaságát, a biológiai sokféleséget, mint azt mind Románia, mind Magyarország polgárai saját bőrünkön is tapasztalhatták a 2000-ben bekövetkezett nagybányai katasztrófa során. Magyarország Kormánya ezért mindig minden lehetséges fórumon kifejezésre juttatta, hogy elfogadhatatlannak tartja a cianidos technológia alkalmazását”.

„A magyar kormány elvárja a vonatkozó európai szabályok betartását, valamint a tervezett verespataki aranybányászat által veszélyeztetett környezeti és kulturális értékek tiszteletben tartását” − áll a minisztérium közleményében.

Rovatok