Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok már rakétákat látnak

2013. szeptember 3., kedd 11:51 | aznap frissítve

Orosz radarok két „ballisztikus objektumot” észleltek kedden, melyek a Földközi-tenger középső része felől a keleti része felé tartottak – írja a Reuters az orosz védelmi minisztérium bejelentésére hivatkozva. A „ballisztikus objektum”" a katonai zsargonban általában rakétát és robotrepülőgépet jelent.

A minisztériumi szóvivő arról számolt be, hogy az objektumokat magyar idő szerinti hajnal 2-kor észlelték a Fekete-tenger közelében lévő armaviri radarbázison, ami az Irán és Európa felől érkező fenyegetések észleléséséért felel. Az oroszok semmi további támpontot nem adtak arról, kik, honnan és merre lőhették fel a „ballisztikus objektumokat”, de az orosz RIA hírügynökség damaszkuszi források alapján azt állítja, a tengerbe zuhantak.

A Szíriához sokkal közelebb fekvő Izrael azonban hivatalosan közölte, ők bizony nem észleltek semmit, és az Egyesült Államok is hivatalosan cáfolta, hogy bármit is fellőtt volna. Utána azonban - nyilván kellett egy kis idő, míg a vezérkar az első reakció után alaposabban meghányta-vetette, mit is kéne mondani - Izrael elsimerte, hogy az amerikaiakkal közösen egy rakéta-elhárító rendzert teszteltek, és az észlelt objektumok valójában a célpontok voltak.

A feszült helyzetre jellemző, hogy már az észlelés hírére is kapásból egy dollárral emelkedett az olaj hordónkénti ára, és zuhanásba kezdett a dubai tőzsde.

Rovatok