Index Vakbarát Hírportál

4000 éves kincset talált kutyasétáltatás közben

2013. szeptember 3., kedd 19:01

Több mint 4000 éves arany és bronz ékszerekből és szerszámokból álló kincset talált kutyasétáltatás közben egy cseh férfi. Régészek véleménye szerint rendkívül értékes leletről van szó, a kincseket az észak-csehországi Teplice város múzeumában állítják majd ki.

A bronz szekercékből, ékszerekből és arany hajcsatokból álló kincsre egy turisták által gyakran látogatott völgyben május elsején találta a kutyájával kiránduló férfi. A terepszemle után megállapították, hogy a kincset valószínűleg vaddisznók túrhatták ki a földből.

A férfi szerint az ékszerek szabadon hevertek a gyalogút közelében. Mindent összeszedett, amit talált, majd azonnal felhívta a helyi múzeumot. Az ékszerek valószínűleg egy nagyobb kerámia tálban voltak, amelynek azonban csak néhány darabját találták meg. „Mindössze a negyedik olyan lelet, amely a régióban 4000 év előtt létező kultúrát szemlélteti. A korábbi három leletből kettőnek nyoma veszett" - magyarázta Jindrich Steff régész.

Ebben az esetben ez több tízezer korona (több százezer forint). A jutalom értéke a lelet anyagi értékének tíz százaléka.

Rovatok