Index Vakbarát Hírportál

Még mindig ereszt a fukusimai erőmű

2013. szeptember 3., kedd 07:03

A japán kormány 47 milliárd jent – azaz nagyjából 108 milliárd forint –  különített el arra, hogy megállítsa a radioaktív víz szivárgását a katasztrófa sújtotta Fukusima-1 atomerőműből - jelentette be kedden az ipari miniszter.

Azaz a két és fél éve történt földrengés, majd szökőár során megsérült atomerőműben még mindig nem sikerült tökéletesen izolálni a radioaktív tevékenységet. Augusztus elején derült ki, hogy napi 300 tonna radioaktív víz kerülhet az óceánba, erre válaszul most harminckét milliárd jen költséggel egy lefagyasztott földből húznak falat a reaktorok köré. Ez a lépés talán megakadályozza a talajvíz beszivárgását a föld alatti épületrészekbe, ahol elkeveredhet azzal a vízzel, amelyet a megolvadt fűtőelemek hűtésére használnak.

További 15 milliárd jent pedig a szennyezett víz semlegesítésére költenek el. Hétfőn ugyanis újra kiemelkedően nagy radioaktivitást mértek az erőmű sugárszennyezett vizet tartalmazó tartályainál. A vissza-visszatérő problémák miatt a japán kormány már korábban bejelentette, hogy átveszi az erőmű irányítását a TEPCO cégtől.

Rovatok