Index Vakbarát Hírportál

Még mindig rizikós az egyiptomi nyaralás

2013. szeptember 4., szerda 15:27

Bár az erőszakhullám csillapodott Egyiptomban, továbbra sem ajánlja a magyar külügyminisztérium hogy magyar turisták az észak-afrikai országba látogassanak. „A besoroláson csak a biztonság tartós javulása esetén lehet változtatni, egyelőre azonban az augusztus 17-én kiadott közleményünk marad érvényben” – közölte az Indexszel a Külügyminisztérium szóvivője, emlékeztetve, hogy a Sínai-félsziget északi részén a közelmúltban is helikopterről lőttek fegyveresek.

Kaleta Gábor elmondta: a tárca folyamatosan figyeli az érzékeny területen fekvő államokat, így Egyiptomot is, ahonnan a magyar nagykövetségen keresztül érkező információk alapján mérik fel a biztonsági helyzetet.

Tartós javulás esetén a minősítésen gyorsan lehet változtatni. „Nem bonyolult bürokratikus eljárásról van szó, nem célunk, hogy indokolatlanul tartsunk távol bárkit is egy adott országtól. A minősítés egyetlen szempontja az állampolgáraink biztonsága" – mondta Kaleta, megjegyezve, hogy csak ajánlásról, nem pedig jogi következményekkel járó tilalomról van szó.

Egyelőre más országok is kivárnak az egyiptomi helyzet átértékelésével. Ellentétben a közösségi oldalakon keringő hírekkel, Németország sem módosította eddigi besorolását, így állampolgárainak továbbra sem javasolja, hogy felkeressék Egyiptomot.

Rovatok